Annonse
Forlag som abonnerer på fullversjonen av «Mentor for forlag», får ikke lenger se hva konkurrentenes bøker skal koste. Men den samme informasjonen ligger ute på sidene til mange nettbokhandler, deriblant Ark.no. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Samme informasjon som Bokbasen og fire store forlag brukte da de brøt konkurranseloven, ligger ute på nettbokhandler

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I fjor høst varslet Konkurransetilsynet bøter på over en halv milliard kroner til de fire største forlagene i Norge og databasen Bokbasen. Dette fordi de mener at Gyldendal, Cappelen Damm, Aschehoug og Vigmostad & Bjørke har drevet ulovlig samarbeid ved å dele «konkurransesensitiv informasjon» om priser og utgivelsesdatoer gjennom Bokbasen. Informasjonen har de hatt tilgang til gjennom fullversjonen av abonnementet «Mentor for forlag».

Tilsynet mener dette er i strid med både norsk konkurranselovgivning og EØS-avtalen.

Kort tid etter at varslet gjorde Bokbasen endringer i «Mentor for forlag». Nå er det ikke lenger mulig for abonnentene å se priser og utgivelsestidspunkter for kommende bøker. Ifølge administrerende direktør Tone Løyland i Bokbasen var dette noe de gjorde for å berolige kundene sine, skriver Klassekampen.

Konkurransetilsynet har nemlig vært på offensiven etter at de sendte ut varselet om millionbøter, og har blant annet gjort det klart at også forlagene som ikke ble varslet i første omgang, ikke kan føle seg trygge.

Løyland sier de ikke har mottatt noen reaksjoner fra forlagene etter at du fjernet muligheten til å se priser og utgivelsestidspunkt for kommende bøker.

Hvordan forlagene bruker Bokbasen mener hun de må svare på selv. Selv er de stolte over å kan tilby en bred katalog over utgitte bøker.

Samtidig understreker Løyland at de ikke har brutt konkurranseloven.

– Absolutt ikke. Informasjon om priser og utgivelsestidspunkter er ikke det viktigste med denne tjenesten. Dette er informasjon som forlagene, og alle andre, uansett har lett tilgang til via nettbokhandlene.

Det er heller ikke slik at det her er snakk om framtidige priser, påpeker Løyland.

Løyland har rett i at det er fullt mulig å finne informasjon om priser og noen ganger kommende utgivelsesdatoer på nettbokhandlere som Norli, Adlibirs, Ark.no og Haugenbok.

Forlagenes frist for å svare på varselet fra Konkurransetilsynet gikk ut i slutten av januar. Flere av dem bestrider at de skal ha brutt konkurranseloven.

Gjermund Nese, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, ønsker ikke å kommentere detaljer i saken nå.

– Nå skal vi sette oss inn i disse svarene, noe vi er godt i gang med, og så får vi finne ut av om det er grunnlag for å fatte vedtak i saken, sier Nese, som ikke kan si noe om når den endelige konklusjonen er klar.

Nese vil heller ikke kommentere opplysningene om at pris og utgivelsesdato enkelt kan søkes opp på nettbokhandlenes sider.

Mener Konkurransetilsynet at forlagene og bokbasen har brutt loven, vil de treffe et vedtak. Hvis tilsynet kommer fram til at det likevel ikke har skjedd noe ulovlig, vil saken bli henlagt.

Annonse
Annonse
Annonse