Annonse
Mats Jonssons selvbiografiske tegneserieroman «När vi var samer» er nominert til den svenske Augustprisen – som den første i sin sjanger noensinne. Foto: Galago

Samisk tegneserieroman nominert til Augustprisen – som den første i sitt slag

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Mats Jonssons tegneserieroman «När vi var samer» er som første i sitt slag nominert til den gjeve, svenske litteraturprisen Augustprisen.

Den selvbiografiske slektsromanen i tegneserieformat er nominert i den skjønnlitterære kategorien, noe som aldri før har skjedd i Augustprisens mer enn 30 år lange historie.

– Nå skjer det. Vi har kjempet for dette i tegneseriebransjen i 10, 20, 30 år. Så lenge Augustprisen har eksistert. Og nå skjer det, og jeg var likevel ikke forberedt, uttaler Mats Jonsson til Kulturnyhetene i SVT.

Nominasjonen vanker for hans kritikerroste, syvende tegneserieroman «När vi var samer» , som handler om hans egen, tidvis mørke, samiske slektshistorie.

– Jeg har lært meg så utrolig mye de siste årene. Det har forandret mitt liv, både på godt og vondt, sier Mats Jonsson, som ifølge D2 tidligere har skildret både den første kjærligheten, foreldreskap, familiepolitikk, skillet mellom by og land og den store skamfølelsen som lurer bak klassereisen.

Jonssons farfar var reindriftsutøver frem til han var 30, så forlot han det livet og snakket aldri mer om det. Først etter hans død fikk barnebarnet vite om denne delen av familiehistorien. Nå har Mats Jonsson flyttet tilbake til slektstraktene i Ådalen og utforsket de skogssamiske familierøttene.

– Den politikken som er blitt ført har skapt stillhet og skam. Nå kan jeg bidra til å løfte på lokket og få ut disse bortglemte historiene, og det er jeg veldig glad for, har Jonsson tidligere uttalt.

I klassen for barne- og ungdomsbøker er en annen tittel som utspiller seg i Sapmi nominert, «Himlabrand» av debutanten Moa Backe Åstot (23). Den handler om samiske Ánte, med miljøskildringer inspirert av hennes eget liv med rein og natur i Jokkmokk.

Fjorårets Augustprisvinner i skjønnlitterær klasse gikk til den samiske forfatteren og journalisten Elin Anna Labba og hennes debutbok om tvangsflyttingen av samer mellom Norge og Sverige fra 1920-tallet, «Herrene sendte oss hit».

Annonse
Annonse
Annonse