Annonse
Fikk fin pris onsdag: Gulraiz Sharif vant fram med boken «Hør her'a!». Foto: Åsmund Holien Mo / Cappelen Damm

Prisdryss over barne- og ungdomslitteratur

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Onsdag delte Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja ut sju priser til ti forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere.

Gulraiz Sharif kunne ta med seg pris i debutantkategorien for «Hør her’a!» – en bok som ifølge juryen byr på både varm humor og alvorlig tematikk.

Boken har fått mye oppmerksomhet og flere prisnominasjoner, og da forlaget slapp boken i fjor høst meldte de om ei bok som er en slektning av bøker som «Huckleberry Finn», «Alle utlendinger har lukka gardiner» og «skyskraperengler». Boken er allerede trykket i et opplag på 18 000 eksemplarer, et svært høyt tall for en debutbok for ungdom.

I litteraturkategorien ble Line Baugstø priset for sin «Jeg er Leona» – en frittstående oppfølger til «Vi skulle vært løver» (2018) – bøker som handler om født i feil kropp-tematikk.

Bildebokprisen går til Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn (ill.) for deres «Ulf er uvel». Juryen mener duoen «viser fremragende forståelse for bildebokmediet og sammen har skapt en både sår og humoristisk bildebok».

I fagbok-kategorien trakk Jannicke Wiik-Nielsen, Ole Mathismoen og Dag O. Hessen det lengste strået med sin «Tett på insekter og småkryp». Juryen mener det er gledelig å se at det melder seg stadig flere gode fagbøker for unge lesere, ikke minst bøker med temaer fra zoologiens verden.

I tegneseriekategorien ble Nora Dåsnes og hennes «Ti kniver i hjertet» priset – mens Illustrasjonsprisen går til Jens Kristensen for illustrasjonene til «Klodeklubben: Dei svarte svanene» av Ruth Lillegraven.

Agnes Banach fikk på sin side pris i oversetterkategorien for oversettelse fra polsk til norsk av «Volveren: det siste ønsket», av Andrzej Sapkowski.

Prisutdelingen var heldigital uten forfatterne til stede.

– Kvalitet vil alltid vinne, og kvalitet er nettopp det juryen peker på her. Det er en sann glede å dele ut årets priser, sa kulturministeren da han innledet det strømmede arrangementet.

Annonse
Annonse
Annonse