Bok

Illustrasjonsbilde.

– Ordbøker blir aldri helt perfekte

Publisert Sist oppdatert

Nå er en ny, utvidet versjon av Den store norske bokmålsordboken tilgjengelig – men kun som app. «Å nave» er med denne gangen, men det er flere andre ord som ikke har kommet gjennom.

Den forrige utgaven av ordboken kom i 2014 og besto av 1879 sider. Med ca. 105.000 ord var ordboken den største bokmålsordboken noensinne, ifølge Aftenposten.

Ordbokfortfatter Per-Erik Kirkeby fortsatte å jobbe med ord etter at han ga ut den, og nå er en ny, utvidet versjon av Den store bokmålsordboken tilgjengelig som mobilapp.

Den inneholder 95.000 flere ord enn den trykte 2014-versjonen.

– En ordbok blir man aldri ferdig med, sier Kirkeby til Aftenposten.

Han har planer om å fortsette i flere år til og øke antall ord til 250.000. Utvidelsen skjer i dialog med Språkrådet. Verket opplyser om alle tillatte rettskrivningsvarianter.

– Ordbøker blir aldri helt perfekte. Det morsomme er at det hele tiden kan gjøres bedre, både å ta inn nye ord og hvordan de blir presentert, sier han.

Nyord og døgnfluer

Et nytt ord eller uttrykk kan ikke bare dukke opp og bli inkludert i ordbokevigheten uten videre, forteller han.

Det må ha vært i bruk over ganske lang tid og bevise at det ikke er en døgnflue.

Derrfor slapp ikke «å nave» gjennom i 2014. Det er derimot med nå, noe også substantivet «naver» er. Pandemien har også gitt mange nye ord, som koronavaksine, kohort, vaksineskeptiker.

– Koronafornekter er foreløpig ikke i min ordbok. Nylig har jeg tatt inn mange nye ord i forbindelse med elektrifisering av bilparken, som ladestasjon og rekkeviddeangst. Jeg er i dialog med Språkrådet og sender dem ordlister. I sommer sendte jeg over 6000–7000 nye ord jeg ville ha inn. Mange av dem er fagord og stedsnavn, forteller han.

Han forteller at han som hovedregel kun tar inn ord og uttrykk som er innarbeidet i språket. Mange ord kan være døgnfluer.

Powered by Labrador CMS