Sakprosaforfatter Aage Borchgrevink er skuffet over at han ikke har fått kreditering eller honorar for å medvirke i NRKs 22. juli-podkast. Her avbildet i 2012.
Foto
Fredrik Varfjell / NTB

NRKs 22. juli-podkast oppgir ikke at den delvis baserer seg på Aage Borchgrevinks bok «En norsk tragedie»

Publisert: 22. juni 2021 kl 09.23
Oppdatert: 22. juni 2021 kl 09.23

NRKs podkast om 22. juli går over åtte episoder og har vært svært populær siden den kom ut. Blant bidragsyterne er sakprosaforfatter Aage Borchgrevink, som i 2012 utga den prisbelønte boka «En norsk tragedie». Episoden baserer seg tilsynelatende på det researcharbeidet han gjorde i forbindelse med boka. Både kreditering og honorar uteble.

Borchgrevink sier han brukte en del tid på podkastprosjektet, og mener derfor et honorar er på sin plass. Han påpeker at han ville fått det, hadde det vært et foredrag om boka hans.

Per dags dato har episoden 200.000 nedlastninger. Noe som ville tilsi 2 millioner kroner i inntekter hvis det hadde vært strømmetall for boka. Nå sitter altså sakprosaforfatteren igjen med ingenting, noe han mener er urettferdig når det er snakk om betydelig kommersiell verdi og kildene som bidrar har lagt premissene.

Borchgrevink har i ettertid vært i dialog med NRK om kreditering, og i en e-post til forfatteren skriver NRK at de ønsker å være «rause med kreditering». Men enda har ikke krediteringen kommet.

Siril Heyerdahl, redaksjonssjef for NRK dokumentar og samfunn, synes det er leit at Borchgrevink ikke er fornøyd med dagens praksis, og kaller Borchgrevink en viktig kilde i episoden. Noe hun også synes kommer godt fram.

– Vi lager journalistikk. De kildene vi ber om å delta, får ikke betalt. Som fri og uavhengig presse skal man ikke betale kildene sine. Hvorfor skal ikke et øyevitne også få betaling? Sier Heyerdahl til Klassekampen. Hun viser til Vær varsom-plakaten og påpeker at NRK ikke har noen kommersiell inntjening på podkaster. Det er også opp til forfatterne om de ønsker å bidra eller ikke, legger hun til.