Annonse
Fra Aschehoug forlags presentasjon av høstlisten på en pressekonferanse i representasjonsboligen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Mest norsk litteratur på «årets beste»-lister: – Til å bli deprimert av

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

70 prosent av årets beste bøker er skrevet av norske forfattere, ifølge norske litteraturkritikere.

De siste ukene har ulike kulturredaksjoner kåret årets beste bøker. Der kommer det frem at 70 prosent av årets beste bøker er norske. Det skriver Klassekampen.

– Det er til å bli deprimert av, både på bokbransjens, lesernes og verdens vegne, sier oversetter og forlegger Signe Prøis til avisen, som mener vi blir fattigere som samfunn av å bare forholde oss til fortellinger som likner våre egne.

Julia Wiedlocha er en annen oversetter som driver eget forlag. Også hun ønsker seg større interesse for litteratur fra flere deler av verden.

Den eneste redaksjonen som skiller seg ut ved å anbefale flere utenlandske enn norske titler, er Morgenbladet, mens det hos Aftenposten har vært et bevisst valg å utelukke titler som er skrevet av forfattere uten norsk pass. Ifølge kulturredaktør Cecilie Asker har norsk litteratur en særdeles sterk posisjon i det norske bokmarkedet, og derfor har de konsentrert seg om bare norskspråklige utgivelser og ikke oversatt litteratur.

Annonse
Annonse
Annonse