Annonse
Det store Mammutsalget drar snart i gang og utvider i år salgsperioden i kjølvannet av koronapandemien. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mammut vokser – årets boksalg varer i hele fire uker

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Mandag 15. februar er det igjen tid for årets Mammutsalg.

I år er det duket for boksalg 15. februar til 13. mars og hele 779 titler har fått plass i årets katalog. 231 e-bøker og lydbøker melder seg også når hele 52 forlag setter ned prisene på noen av sine populære titler.

373 bokhandlere over hele landet åpner for boksalget som i år er utvidet til fire uker på grunn av smittesituasjonen.

Dette gjøres da man ønsker å spre kundene over en lengre periode, slik at det blir enklere å overholde smittevernreglene, får NTB opplyst.

– Strekker seg langt

At lesing er viktig for mange – ikke minst i pandemitid – er prosjektleder for Mammutsalget Anne Jorunn Skogøy klar på.

– Vi ser at lesing kanskje er enda viktigere når vi er i den situasjonen vi er i nå. Boksalget har økt under pandemien, fastslår hun – og legger til:

– Bokhandel og nettbokhandel forlenger salgsperioden for å sikre at alle utsalgssteder vil kunne holde åpent i salgsperioden, skulle de bli pålagt stenging i enkelte områder.

Hun framholder at Mammutsalget har en lang tradisjon når det gjelder å gi kunden lesestoff til gode betingelser – samt bidrar til at bøker blir mer tilgjengelig.

– Vi er veldig bekymret for at folk ikke skal få tak i de bøkene de ønsker. Bokhandlene har vært gode på smittevern, og vi ser også at bokhandlene strekker sag langt for også å levere bøker under nedstenging med Klikk og hent, SMS-bestillinger og betaling med Vipps, opplyser hun.

Anbefaler sakprosa

En av dem som gleder seg til boksalget er forfatter Jan Kjærstad. Forfatteren har i år sin roman «Mr. Woolf» representert under årets Mammutsalg.

Kjærstad sier at han alltid pleier å anbefale skjønnlitterær bøker, men dette året vil han gjøre et unntak.

– Det er så mange eksepsjonelt gode sakprosabøker at jeg vil gjøre folk oppmerksomme på iallfall fire gylne muligheter, sier han – og starter med å slå et slag for en hjemlig størrelse, nemlig Aage Storm Borchgrevink og hans «Giganten».

– Er det noe du aldri kan få lest nok om, er det Norge og oljen, mener han.

Neste anbefaling ut på forfatterens liste er Morten Strøksnes' «Havboka».

– Har du ennå ikke lest den beste norske sakprosaboka på år og dag, må du ikke somle lenger, sier Kjærstad – som gjør plass til ytterligere to anbefalinger:

«Ut av skyggene», signert Shazia Majids, som Kjærstad beskriver som en av de skarpeste pennene i Norge, samt den israelske professoren og forfatteren Yuval Noah Hararis «Homo Deus».

Lettlest og medrivende

Samfunnsdebattant, forfatter og politiker Mímir Kristjánsson ser også fram til årets store boksalg og har boka «Mamma er trygda» fra 2019 på plass under Mammutsalget 2021.

Når han blir bedt om å gi noen anbefalinger, slår også han et slag for norsk sakprosa og tipser om «Den store forsoningen» av Finn Olstad – en bok han mener er både lettlest og medrivende om en avgjørende epoke i norsk historie.

I likhet med Kjærstad løfter han fram «Ut av skyggene», signert Shazia Majid, og sier boken forteller historien om norske innvandrerkvinner og deres lange vei mot integrering.

«Maus» av Art Spiegelmann står videre høyt oppe på Kistjánsson liste, og han gir følgende skussmål:

– Det er en knallsterk tegneserie om holocaust, med jødene som mus – og katter i rollene som nazister.

Sist, men ikke minst, anbefaler han romanen «Historien om Ásta», signert islandske Jón Kalman Stefánsson.

Amuletten på topp

Hvilke bøker man på forhånd tror vil være etterspurt under Mammutsalget, gir forhåndsbestillingene fra bokhandel gode indikasjoner på.

Flest bestillinger er det kommet på «Amuletten 1: Steinvokteren» av Kazu Kibuishi. På andreplass finner vi «Min første dyresangbok» – der Lisa Aisato står for illustrasjonene, mens Inger Gundersen og Andreas Mjøs har vært i studio og spilt inn sangene.

Deretter følger titler som «Kniv» (Jo Nesbø), «Livet Illustrert» (Lisa Aisato), «Offer 2117» (Jussi Adler-Olsen), «Månesøsteren» (Lucinda Riley), «Norges beste sykkelturer» (Sissel Jenseth), «Full spredning» (Nina Lykke), «Macbeth» (Jo Nesbø) og «Norges beste familietopper» (Inger Lise Innerdal og Otto Teksum).

Mammutsalget arrangeres av Bokhandlerforeningen og Forleggerforening.

Annonse
Annonse
Annonse