Illustrasjonsbilde. Mammutsalg.
Gorm Kallestad / NTB

Kritiserer forlagenes praksis – hevder forfatterne taper penger

Redaksjonen
Publisert: 19. november 2021 kl 09.50
Oppdatert: 19. november 2021 kl 09.50

Flere forlag betaler forfatterne sine for dårlig for bøker som selges på mammutsalg, hevder forening. Erika Fatland kritiserer Kagge Forlag for å trikse med normalkontrakten.

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) mener at forfattere må passe på sine rettigheter når bøkene deres blir meldt opp til Mammutsalget. Det skriver Klassekampen.

Foreningen mener mange får dårligere betalt for billigsalget enn hva de har krav på, blant annet på grunn av følgende: at flere forlag unnlater å kontakte forfattere før bøker settes ned i pris, at de beregner forfatterens royalty ut fra forlagets omsetning i stedet for utsalgspris i bokhandel og at de setter ned royaltysatsen fra 15 til så lite som 7,5 prosent.

Erika Fatland, som ellers er strålende fornøyd med Kagge, har ikke mye til overs for forlagets praksis ved billigsalg.

– Mange store forlag har dessverre funnet en lur måte å tjene penger på bekostning av oss forfattere, sier hun til Klassekampen.

I normalkontrakten for faglitteratur kommer det fram at forfatteren har flere rettigheter når forlaget ønsker å selge en bok til nedsatt pris. Det mest sentrale er fastprisperioden, som gjør at bøker ikke kan selges med mer enn 12,5 prosent rabatt fra fastsatt pris før 1. mai året etter utgivelse.

Men også etter denne perioden er det kontraktsfestet at forlaget har plikt til å samrå seg med forfatteren før bøker kan settes ned i pris.

Saken fortsetter under annonsen

Endrer praksis fra nyttår

Jorunn Sandsmark, forlagssjef i Kagge Forlag, skriver blant annet i en e-post til Klassekampen at de kommer til å endre deres praksis fra nyttår.

Hun skriver også at de informerer alle forfattere «i god tid på forhånd om prisnedsettelser og kampanjer».