Annonse
Flere aviser stiller krav om at frilanskritikerne de bruker, ikke skal skrive for andre aviser. Foto: Berit Roald / NTB

Kritikere låses til én avis

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det skriver Klassekampen.

Avisa har vært i kontakt med flere frilanskritikere som er «låst» til en avis. Flere medier stiller nemlig krav om at frilanskritikerne de bruker, ikke skal skrive for andre aviser.

En av dem de har snakket med er litteraturkritiker Preben Jordal, som er frilanser for Aftenposten uten skriftlig kontrakt. Han har anmeldt bøker for Aftenposten i litt over tre år og har fått muntlig henstilling om ikke å skrive for andre, konkurrerende aviser.

Jordal sier selv at han aldri har hatt noe ønske om å bryte regelen, men han kjenner til at en anmelder nylig måtte slutte som frilanser for Aftenposten etter at vedkommende også ville anmelde bøker for NRK.

Jordal sier til Klassekampen at han gjerne skulle sett at det ble opprettet flere prosentstillinger innen kulturanmelderiet, men han har inntrykk av at dette er noe de fleste avisene vegrer seg mot å legge til rette for.

Også i Klassekampen finnes en lignende praksis. Karin Haugen, redaktør for Klassekampens litteraturbilag Bokmagasinet, mener dette er vanlig både i Norge og utlandet.

Mener det ville ført til forvirring

Kulturredaktør i Aftenposten Cecilie Asker bekrefter at frilanskritikerne de bruker, ikke får lov til å skrive kritikk for konkurrerende medier. Hun mener det blir forvirrende for leserne hvis en kritiker er en tydelig stemme i flere konkurrerende medier.

– Selv om meningene i en kulturkritikk er subjektive og står for avsenderens regning, oppleves også avisa som avsender av disse tekstene, sier Asker.

Redaktøren får støtte fra Erle Marie Sørheim, som også jobber frilans for Aftenposten uten kontrakt.

– Hvis mange kritikere utøver den samme innflytelsen i flere aviser, blir det mer ensretting. Det blir også flere kritikere av at ikke ti sentrale brukes i fire–fem aviser, sier Sørheim, som ikke har noe imot å være «låst» til Aftenposten.

Annonse
Annonse
Annonse