Annonse
Staffan Göthe og Sverrir Gudnason som Gustaf V og Kurt Haijby i «En kunglig affär». Foto: SVT / NTB

Kongelig juledrama om forbudt kjærlighet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Dramatiseringer av kongeliges privatliv er i vinden – også i Sverige. Der får dramaserien «En kunglig affär» premiere lille julaften.

Dagen før dagen er det premiere på «En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby», som lanseres som SVTs store juledrama i år. Den svenske serien tar oss med tilbake til Gustaf Vs tid og utforsker kontroversene rundt den påståtte affæren mellom monarken og en mann ved navn Kurt Haijby.

Serien er å betrakte som en kjærlighetshistorie som utspiller seg i en umenneskelig verden, ifølge skuespilleren Staffan Göthe.

Handlingen i serien er som følger: Kalenderen viser tidlig 1930-tall og den gifte restauranteieren Kurt Haijby er lei av å få nei hver gang han søker om skjenkebevilling, grunnet sin bakgrunn som tidligere straffedømt. Han tar saken til kongen – og i møtet med den betydelig eldre monarken Gustaf V tennes en gnist – og en ytterst hemmelig relasjon innledes.

Slik er opptakten i SVT-juledramaet «En kunglig affär» – berättelsen om Kurt Haijby», som har regi av Lisa James Larsson.

Manusforfatteren og skuespilleren Bengt Braskered sier at selv om man har tatt utgangspunkt i virkelige hendelser, så er det slett ikke bevist at kongen og Haijby virkelig var forelsket.

I hans øyne er det imidlertid det mest logiske.

Forbudt kjærlighet

– På denne tiden var et slikt forhold en umulighet. Det var forbudt. Men Kurt holdt seg lenge ved kongens side, og det må ha vært en grunn til det. For hvem vil man minst av alt støte bort? Jo, den man elsker, sier han.

Han mener det i stor grad er et kjærlighetsdrama de har skapt, men et kjærlighetsdrama med flere bunner.

– Uansett hva slag straff du truer homofile med, så fortsetter folk å forelske seg, noe som er viktig å formidle også i 2021. Dersom et menneske må forminske seg selv, skrelle av og stenge inne, da blir ikke personen lykkelig.

– Ved siden av denne tematikken så utforsker serien også dette faktum: Alle er ikke like for loven, fortsetter Braskered.

Kurt Haijby spilles av internasjonalt kjente Sverrir Gudnason, som før han leste manuset aldri hadde hørt snakk om den såkalte Haijby-affæren.

– Jeg ble helt blåst av banen. Det er rart at en slik historie ikke har funnet veien til filmmediet før, mener han.

Store spørsmål

Staffan Göthe, som spiller Gustav V, beskriver relasjonen mellom kongen og Haijby som en kjærlighet som var så forbudt at den hadde absolutt alle odds mot seg. Ikke minst fordi dette omhandlet monarken i egen høye person – og en relasjon som altså ble ansett som kriminell.

– De kunne i praksis bare møtes bak lukkede dører. De kunne aldri gå ut i byens gater eller ta seg en tur ute i det fri, det var utelukket. Men flammen må ha vært så sterk at de holdt det ut, mot alle odds. Samtidig som de nok begge to var helt innforstått med at opplegget var nokså dødfødt, sier han – og legger til:

– Det er en kjærlighetshistorie som utspiller seg i en umenneskelig verden. Mange steder har vi i dag kommet mye lenger, men hvor tolerante er vi egentlig?

Både Gudnason og Göthe håper «En kunglig affär» kan være et fint utgangspunkt for diskusjoner.

– Dette er jo to veldig spesielle mennesker som trekkes mot hverandre. Det er store spørsmål som reiser seg når man ser denne serien, mener Staffan Göthe.

Annonse
Annonse
Annonse