Forfatter Jørn Lier Horst møter sitt gamle forlag Gyldendal og Lydbokforlaget i retten neste uke.
Foto
Heiko Junge / NTB

Jørn Lier Horst møter Gyldendal og Lydbokforlaget i retten neste uke

Publisert: 16. april 2021 kl 09.35
Oppdatert: 16. april 2021 kl 09.35

Gyldendal og Lydbokforlaget saksøkte Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes for å spille inn det de kaller «piratkopier» av åtte lydbøker på Petter Stordalens forlag Strawberry. Neste uke møtes de i retten.

I sentrum av konflikten ligger salg av CD-plater. I lydbokavtalen står det nemlig at partene har rett til å si opp kontrakten etter fem år hvis forlaget ikkee har solgt minst 300 CD’er det siste året. Avtaleteksten ble derimot framforhandlet før strømming av lydbøker ble aktuelt.

Begge parter i saken mener de har avtaleverket på sin side og krever erstatning og å få saksomkostningene dekket.

Jussprofessor ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund, mener Gyldendal har en del å bevise i saken. Han presiserer at han ikke kan si noe om utfallet, men viser til åndsverkloven.

– Her sliter Gyldendal i motbakke. Det er en klar lovbestemmelse i åndsverklovens paragraf 67, annet ledd, at en avtale ikke kan gi rett til mer enn det som står i avtalen, sier han til Klassekampen.

Videre mener Torvund at et forlag ikke har rett til å gjøre et verk tilgjengelig på andre måter enn det som står presisert i avtalen. Så hvis avtalen omhandler lydboka som et fysisk medium, har ikke forlaget rett til å gjøre den tilgjengelig andre steder, sier han. Skillet mellom et fysisk eksemplar og en lisensiering av eksemplaret er et prinsipielt skille i opphavsrett, legger han til.

Advokat i Brækhus Advokatfirma og medlem i Opphavsrettforeningen, Julius Berg Kaasin, er derimot ikke like sikker.

– Partene er uenige om ordlyden i standardavtalen, og det reiser spørsmålet om avtaletolkning. Retten må avgjøre om ordlyden i lydbokavtalen er klar. Hvis den ikke er klar, må de avklare med andre tolkningsmomenter og særregler på opphavsrettens område, sier han til Klassekampen.

Kaasin presiserer at han uttaler seg generelt om saken, og at han bare kjenner den gjennom mediene.

Dersom Gyldendal og Lydbokforlaget får medhold vil forfattere i fremtiden få begrenset mulighet til å spille inn lydbøker omfattet av standardavtaler på nye forlag, hevder Kaasin.