Ute med romanen «Hjerteknuseren».
Berit Roald / NTB
Ute med romanen «Hjerteknuseren»

– Jeg tror mange mødre vil kjenne seg igjen

Publisert: 27. august 2021 kl 08.00
Oppdatert: 27. august 2021 kl 08.43

Hva handler romanen om?

– Hva den handler OM skal jeg ikke si så mye om, men den HANDLER om en mor og en sønn hvor vi opplever alt gjennom moren, ut ifra hennes ståsted. Og det er ikke noe trivelig ståsted, akkurat.

– Sønnen er 25 år, bor hjemme og gjør NULL (som moren vet om). Men i løpet av noen sommeruker på hytta, så skjer det saker og ting.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen? 

– Ja, selvsagt. Men jeg mikser og trikser og blander og deler så ingen kjenner seg igjen i noe som helst. Men man kan ikke skrive om noe man ikke har opplevd, på en eller annen måte. Helst en annen …

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen? 

– Jeg tror mange mødre vil kjenne seg igjen. Dette øyeblikket hvor du skjønner, eller VIL skjønne, at nå står barnet ditt på egne bein.

– Hvis dette øyeblikket aldri kommer, selve «adjøet», blir man jo helt tussete. Og moren her, har ikke RÅD til å ha ham boende hjemme heller. Hun er helt utslitt.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette? 

– Jeg har aldri hatt skrivesperre. Det er sikkert fordi jeg venter så lenge før jeg begynner å skrive. Jeg gjør research og tenker og spekulerer på hver minste ting, så når jeg endelig begynner å skrive er det på eksplosjonens rand. Da må jeg ta meg sammen og jobbe saaaaakte og forsiktig.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter? 

– Jeg er 63 år og har lest tre bøker i uka siden jeg var 15, så det er jaggu vanskelig å si!

– Jeg har hatt ulike favorittforfattere i ulike deler av livet, nå leser jeg enkeltbøker og ikke forfattere.

– Hvis det gjelder det ekte livet, er nok moren min en stor inspirasjon. Hun er død nå. Sønnen min har også inspirert meg enormt. Ikke som sønnen i DENNE boka haha, men som det voksne og gode mennesket han er blitt som far.

Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor? 

– Det skulle vært en som ALDRI leser bøker, som tror at det er jobb og slit og plikt. Og som kikket opp etter siste side og sa: «Hæh? Er det slutt?»

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor? 

– Det er UMULIG å velge. Du må smake deg frem selv, lese på baksiden, lese begynnelsen, (IKKE slutten!). Hvis du har valgt feil, så smell boka igjen og finn en ny. Hvis jeg merker at jeg ikke henger som en hjelpesløs fisk på kroken inne side sytti, er boka ferdig for mitt vedkommende.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå? 

– Tor M.L.Nordaas «Om hundre dager kommer hestehoven». Det er en dagbok om en far som er vitne til en mage som vokser, og deretter fødsel og etterpåtid. Jeg merker ensomheten.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?  

– Jeg har masse tid, jeg. Bor alene og nyyyter dagene. Men jeg jobber på, såklart, ellers er jeg ikke Anne. Og så er jeg ferdigreist. Har vært på Den Kinesiske mur, i helikopter over verdens høyest bygning (Burj Kalifa) og på Nordpolen. Pluss tusen andre steder. Nå er det HJEMME som er tingen! Hu hei!

Hvis du måtte velge? 

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb