Annonse
ILLUSTRASJONSBILDE: Antall forfatteroppdrag fortsetter å stupe. Foto: Berit Roald / NTB
Ferske tall fra Norsk Forfattersentrum

Inntektene fra forfatteroppdragene fortsetter å stupe

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Nye tall fra Norsk Forfattersentrum viser at det har vært en drastisk nedgang i antall litterære arrangement på grunn av pandemien det siste året. Og regnskaper for årets fire første måneder viser en nedgang på 40 prosent sammenlikner med 2019. Det tilsvarer 4,7 millioner kroner i tapte honorarer.

Men også sammenliknet med april i fjor, da samfunnet var inne i sin første koronanedstenging er det en nedgang på 18,5 prosent.

Styreleder i Norsk Forfattersentrum, Ingvild Christine Herzog, synes tallene er skremmende. Spesielt at det også er en nedgang fra i fjor. All den tid det har vært muligheter for formidling flere steder og økningen i digitale oppdrag er stor, sier hun.

Så langt i år har de fått rapportert inn minst 100 digitale oppdrag, i 2019 var det ingen. Herzog hadde håpet de mange digitale oppdragene skulle demme opp for mangelen på sosiale sammenkomster. Nå er hun redd det vil ta lang tid før vi kommer tilbake til en sunn forfatterøkonomi.

– Det er viktig å huske på at det er en nedadgående spiral. Når kassa er skrapt, skal du bruke tid på å hente deg inn igjen. Det vil ta mange måneder, om ikke år, sier hun til Klassekampen.

 

Annonse
Annonse
Annonse