Sakprosaordningen har fått nye retningslinjer. Her fra det gamle Deichmanske Bibliotek.
Berit Roald / NTB

Innkjøpsordningen for sakprosa endres – får blant annet en ny formålsparagraf

Publisert: 28. juni 2021 kl 10.40
Oppdatert: 28. juni 2021 kl 10.40

– Vi fremhever nå hvor viktig ordningen er for en åpen og opplyst offentlig samtale, sier rådsmedlem og leder i Kulturrådets faglige utvalg for litteratur Anne Oterholm til Kulturrådets hjemmeside. Nå har rådet bedt Kulturdepartementet styrke ordningen i neste års statsbudsjett.

Det er i kjølvannet av evaluering Logikker i strid som Høgskulen i Volda publiserte i november i fjor av Kulturrådets virkemidler på litteraturfeltet, endringene skjer. Allerede i desember ble det gjort endringer i de skjønnlitterære ordningene, og denne våren har Kulturrådet arbeidet med sakprosaordningen.

– Endringen i formålsparagrafen betyr ikke at ordningen kommer til å bli veldig annerledes, men vi ønsker at retningslinjene peker på betydningen av ordningen for den åpne og opplyste offentlige samtalen i dag. Dette aspektet ved ordningen understreker vi også med kravet i vår egen budsjettsøknad til Kulturdepartementet, der vi ber om at og sakprosaordningene for voksne og for barn og unge samlet styrkes med 24 millioner kroner i neste års budsjett, sier Oterholm.

I tillegg inneholder de justerte retningslinjene nye standardbegrunnelser for de som får avslag, der det blant annet gjøres tydelig om det er budsjettrammen eller en kvalitetsvurdering som gjør at bøkene ikke kjøpes inn.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb