Bok

– Underveis i arbeidet slo det meg hvor viktig måltidene er i våre liv, og på hvilken måte maten binder oss sammen historisk, kulturelt og sosialt, sier Jon Ståle Ritland.

– Hvert eneste måltid vi spiser bærer på historier

Øyelege Jon Ståle Ritland har skrevet en diktsamling inspirert av matopplevelser og historien til maten han spiser.

Publisert Sist oppdatert

Hva skriver du dikt om?

– Hvert eneste måltid vi spiser bærer på historier. Avokadoen har reist fra Mexico, skreien har svømt i Barentshavet, poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og tebladene blir plukket i Kina.

– Gjennom mat og drikke kan vi reise i geografi, kulturhistorie, litteratur og mattradisjoner. Med disse historiene som bakteppe ble diktene skrevet.

Er det noe fra ditt eget liv eller samtiden du henter ideene til diktene fra?

– Noen av diktene er inspirert av matopplevelser hos familie og venner og av minner i barndommen, mens andre har oppstått etter gode restaurantopplevelser, reiser eller opplevelser fra eget kjøkken.

– Underveis i arbeidet slo det meg hvor viktig måltidene er i våre liv, og på hvilken måte maten binder oss sammen historisk, kulturelt og sosialt.

Hvorfor dikt og ikke roman?

– Det ligger nok mer naturlig for meg å formulere meg kort og konsist. Dikt er noe man kan gå raskere inn og ut av. En roman vil kreve en konsentrasjon over tid som ville være vanskeligere å forene med annet arbeid.

Hva vil du formidle gjennom diktene dine?

– Jeg forsøker vel å formidle en underliggjøring av livet og det hverdagslige. Når man fordyper seg i naturen, det være seg kroppen, genene eller atomene som jeg har skrevet dikt om tidligere, ting vi vanligvis tar for gitt, viser det seg at tilværelsen er full av magi og overraskende sammenhenger. Dette kan også gjelde en vanlig middagstallerken.

Er det et av diktene dine du vil dele – og hvorfor nettopp dette diktet?

– Diktet «reke» har et fint budskap om toleranse, synes jeg.

et stort hode og en krum rygg
etter å ha presset seg ut
av sitt eget skall, skiftet kjønn
en hermafroditt med følehorn
som også kan stikke

rekene bærer på et budskap:
du kan elske den du vil
du kan være den du vil

når du skreller en reke
ligner den en rosa logo
sin egen copyright, du koker
skallene og frigjør kraften
i enhver forvandling

Blir diktene dine til på kort tid etter du får en ide eller kan du snekre på et dikt i flere år?

– Noen dikt kommer raskt, mens andre utkast og idéer ligger og kverner i lang tid før diktet finner sin endelige form. Diktene i «Takk for maten» er enklere og mer konkrete enn tekstene i mine tidligere utgivelser.

– Jeg ble spurt om å skrive noen dikt til et etegilde som dessverre ble avlyst grunnet Covid-19. Jeg syntes det var spennende å skrive om mat og fikk stadig nye idéer. Siden pandemien ga meg mer tid til å skrive, gikk prosessen fram til ferdig bok fortere enn det har gjort før.

De færreste diktsamlinger trykkes i store opplag. Ved å velge dikt som kunstform, vil det si at du er mer opptatt av formidling enn av hvor mange som kjøper diktsamlingen din?

– Min motivasjon har aldri vært å selge mange bøker. Jeg har forsøkt å finne temaer som i liten grad har vært behandlet litterært av andre, som for eksempel en diktsamling om tennis, og har på den måten kanskje blitt sett på som en litt sær type. Men egentlig synes jeg det nesten er litt rart at det ikke har vært skrevet flere matdikt, når man tenker over hvor viktig maten er for oss.

– Det har imidlertid vært hyggelig å registrere at mange som vanligvis ikke leser dikt, har gitt meg gode tilbakemeldinger på matdiktene. Og noen kjøper flere bøker for å gi dem bort i gave. Det blir jeg selvsagt glad for å høre.

Hvem har inspirert deg til å bli en best mulig dikter – og hvorfor?

– Jeg vokste opp i et hjem med masse bøker, og man blir jo inspirert av å lese gode forfattere. Blant norske poeter er nok Bjørn Aamodt den jeg setter høyest. Diktsamlingene «ABC» og «Atom» er bøker jeg stadig vender tilbake til.

Kan du nevne én person du håper leser diktsamlingen din – og hvorfor?

– Det hadde vært gøy om Eyvind Hellstrøm hadde lest boka. Ingen kan vel mer om mat og smaker enn han. Forhåpentligvis hadde han satt pris på å lese en annerledes matbok.

Finnes det en bok eller diktsamling du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Jeg vil anbefale diktsamlingen «Alfabet» av danske Inger Christensen. Selv om den ble utgitt for 40 år siden, oppleves den like aktuell i dag. Et mesterverk i form, innhold og estetikk.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Jon Ståle Ritland (52)

  • Yrke: Øyelege
  • Utdannelse: Cand med. PhD.
  • Bosted: Ålesund
  • Aktuell med: Takk for maten
  • Forlag: Tiden
  • Antall sider: 148
Powered by Labrador CMS