Morten Hegseth var onsdag til stede på forlagene Kagge og Stenersens høstlistelansering – der han forfatterdebuterer med barneboken «Tine og det magiske speilet».
Foto
Ole Berg-Rusten / NTB
Hegseth om ny bokutgivelse

– Et av de mest krevende prosjektene jeg har jobbet med

Publisert: 13. august 2021 kl 08.43
Oppdatert: 13. august 2021 kl 08.57

«Tine og det magiske speilet» kommer på Kagge forlag, som kaller det «en varm og inspirert barnebok» om en lita jente som må håndtere flytting og forandring.

Og Morten Hegseth fant inspirasjonen tett på da han og ektemann Anders Riiber flyttet fra Trondheim til Oslo. Under en lang gåtur gråt bonusdatteren Tine, og sa til ham at hun «skulle ønske det fantes en bok om en jente som skulle flytte fra Trondheim til Oslo».

– Det syntes jeg hørtes ut som en god idé, og jeg begynte å spørre Tine hva boken skulle handle om. Hun har vært delaktig i prosessen med plottet, forteller Hegseth, som brukte erfaringene fra flyttingen til å gjøre boka relevant og virkelighetsnær for barn i samme situasjon som Tine.

Representasjon uten fuzz

Riktignok finner bokens Tine et mystisk – og, skal det vise seg, magisk – speil i en bruktbutikk på veien fra Trondheim til Oslo. Hun gruer seg til å begynne på ny skole, bli kjent med et nytt nabolag og ikke minst – en helt ny by. For hva om ingen liker henne og ingen vil være venner med henne? Men speilet «åpner Tines verden for glitrende magi og superkrefter», heter det videre om handlingen i boken, som er illustrert av Linn Wold.

– Jeg håper å vise barn at de er sterke og modige, og at boken kan gi trøst og styrke til barn som står overfor endringer, det være seg flytting, som i Tines tilfelle, eller andre typer forandringer i livet, sier Morten Hegseth, som ønsker å vise «hvordan vi kan være våre egne superheltvenner, og at det gjelder å ha tro på at ting vil gå bra».

Samtidig var det viktig for ham å vise at finnes flere måter å være menneske og en familie på. «Tine og det magiske speilet» har et karaktergalleri som omfatter både en lykkelig, singel mamma, en pappa som har en kjæreste som heter Marlon, og en gutt i andreklasse med skjørt utenpå buksa og nydelig neglelakk.

– Det er viktig å sørge for representasjon uten at det blir så mye fuzz av det, sier Morten Hegseth.

Narnia-aktig

Det gikk en kule varmt underveis i arbeidet med boken, røper Morten Hegseth. Han kaller bokprosjektet «et av de mest krevende prosjektene han har jobbet med». Det gikk mange utkast frem og tilbake mellom ham og hans Kagge-redaktør Guro Solberg.

– På et tidspunkt fantaserte jeg om å sende henne en brevbombe, men jeg har skjønt hvilken fantastisk kunnskapsrik redaktør hun er, og sett hvor mye fortellingen har løftet seg siden jeg sendte av gårde førsteutkastet, ler Hegseth i dag når han forteller om prosessen.

Illustratør Linn Wold meldte selv sin interesse for Hegseth etter å ha hørt den vordende forfatteren snakke om sin barnebokdrøm i podkasten «Harm & Hegseth». Da han så tegningene hennes, slo Hegseth til med én gang og begrunner det slik:

– Det er noe eventyrlig og Narnia-aktig over illustrasjonene hennes.