Annonse
– For unge som sliter psykisk er det skjulte nettverket velkjent. For foreldre, lærere og helsepersonell som skal hjelpe, er det så og si ukjent, sier journalist Annemarte Moland. Hun har skrevet bok fra innsiden av det skjulte, mørke nettverket. Foto: Cappelen Damm
Derfor bok
Journalist Annemarte Moland

Har skrevet bok fra innsiden av det skjulte nettverket unge som sliter psykisk søker seg til

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– For unge som sliter psykisk, med spiseforstyrrelser, selvskading og vonde tanker om å ta sitt eget liv, er det skjulte nettverket velkjent. For foreldre, lærere og helsepersonell som skal hjelpe, er det så og si ukjent.

– Jeg mener at vi voksne må vite og bry oss mer om hva som skjer i mørket på sosiale medier, for å utøve vår rolle bedre.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Denne boka er skrevet fra innsiden av nettverket. Den går tett på dynamikken i dette lukkede rommet, på godt og vondt. Her søker unge sammen for å trøste og støtte hverandre, men ender også opp i et farlig opp-ned-univers av likes og røde hjerter, der de skyver hverandre sakte mot kanten med destruktive handlinger som de deler med hverandre.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Tidligere har både skoler og nærmiljøer i Norge og internasjonalt opplevd hvor smittsomt selvmord og selvmordsforsøk kan være. Ved hjelp av blant annet Instagrams egen teknologi har slik aktivitet de siste årene flyttes seg over i mer lukkede rom på nett.

– Boken avdekker helt konkret hvordan unge trekkes inn i miljøet og påvirkes av andre. Men også hvordan fire jenter jeg følger tett påvirker andre.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– At området jeg omtaler er et etisk minefelt. Det har ikke alltid vært like lett å tørre å beholde rollen jeg tok på meg som observatør, for å kunne belyse innsiden av nettverket. Men jentene i dette miljøet trenger å bli møtt med forståelse, ikke min eller andres moralske pekefinger.

Hva vil du oppnå med boken?

– På sikt håper jeg at boken kan bidra til bedre forebygging. At færre unge faller utenfor med psykiske problemer eller tar sitt eget liv. Unge som sliter skal ikke behøve å oppsøke hverandre i skjul. De må fanges opp før, av profesjonelle hjelpere som vet hva som rører seg.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– En større bevissthet og forståelse om det som kan skje i skjul på nett. Og mer kunnskap til å kunne ta det opp hjemme, på skolen eller i en behandlingstime hos psykologen for den sakens skyld.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Sikter ikke noe lavere enn påtroppende helseminister her. Barne- og ungdomspsykiatrien trenger ytterligere satsing. Den trenger behandlere som ønsker å bli i sitt yrke og kjenne at de utgjør en forskjell.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– «Vi har så korte armar» av Olaug Nilssen. Den handler vel egentlig om å finne seg til rette, men med en befriende, humoristisk tone. Den satt og sitter fortsatt!

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Fra ung alder Knut Hamsun og «Sult». Like aktuell da som nå om det å stå alene på utsiden og kjenne på følelsen av tap og irrasjonelle tanker.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Alt går bra til slutt. Og hjemmekontor i pysjen er egentlig ganske digg.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Annemarte Moland (47)

 • Yrke: Gravejournalist, Aftenposten
 • Utdannelse: Bachelor of Arts, Television and Radio production, Salford university, Manchester, Kultur- og mediefag, Universitetet i Stavanger 
 • Bosted: Oslo
 • Aktuell med: «Det skjulte nettverket - farlige forbindelser mellom unge på nett»
 • Forlag: Cappelen Damm
 • Antall sider: 160
Annonse
Annonse

Annemarte Moland (47)

 • Yrke: Gravejournalist, Aftenposten
 • Utdannelse: Bachelor of Arts, Television and Radio production, Salford university, Manchester, Kultur- og mediefag, Universitetet i Stavanger 
 • Bosted: Oslo
 • Aktuell med: «Det skjulte nettverket - farlige forbindelser mellom unge på nett»
 • Forlag: Cappelen Damm
 • Antall sider: 160
Annonse