Annonse
Alexander L. Kielland"-plattformen kantret 27. mars 1980 på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. 123 mennesker omkom. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Gir ut bok om Alexander Kielland-ulykken – overleverer den til stortingsrepresentantene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Odd Kristian Reme mistet broren sin Rolf under Alexander Kielland-ulykken i 1980. Gjennom over 40 år har Reme ledet overlevende og etterlatte etter Kielland-ulykken i kampen for svar, de siste årene som styreleder for Kielland-alliansen.

Nå har han skrevet bok.

I boka gjennomgår Reme nytt materiale om ulykken, og peker på en rekke ubesvarte spørsmål. 123 oljearbeidere døde da plattformen veltet, i det som er Norges verste industriulykke.

Torsdag kommer Reme til Stortinget for å levere boken til stortingsrepresentantene, og vil bli tatt imot av kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen.

Om knappe to uker skal Stortinget nemlig behandle Riksrevisjonens rapport om Kielland-ulykken. Den ble til som følge av Kielland-nettverkets arbeid. Riksrevisjonen har innstilt på at det ikke er grunnlag for ny gransking av Kielland-ulykken, men konkluderte samtidig at de etterlatte ble sviktet av det offentlige. Torsdag kommer også kontrollkomiteens innstilling om rapporten.

Reme håper dette fører til at Stortinget nå vil vedta ny gransking av Kielland-ulykken.

– Jeg gir boken min til stortingspolitikerne i håp om at de skal sette seg inn i de aktuelle problemstillingene og kjenne historien. Dette handler om oljearbeideres kamp for sine rettigheter. Det er viktig at beslutningstakerne blir minnet om det, sier Reme til Dagsavisen.

– Boka handler også om kampen for å få gjennomført en avsluttende gransking av Kielland-ulykken. Vi må få svar på de spørsmålene som det er mulig å besvare. Det er det eneste som kan skape ro rundt denne saken. Nå er det Stortinget som har ballen.

 

Annonse
Annonse
Annonse