Bok

Leder i Den norske Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik.

Forfatterforeningen må gi fra seg åtte millioner kroner årlig til Forfatterforbundet

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble det klart at Den norske Forfatterforeningen (DNF) må gi fra seg om lag 8 millioner kroner årlig til Forfatterforbundet, da DNF tapte voldgiftsdommen. Helt siden sistnevnte ble opprettet i 2018 har de to organisasjonene kranglet om fordelingen av det såkalte bibliotekvederlaget.

I følge DNF tilsvarer summen 20 færre arbeidsstipend i året. Det bekymrer flere av Forfatterforeningens medlemmer.

Forfatter Helga Flatland mener færre stipender vil gå utover bredden og kvaliteten i norsk litteratur. Hun mener imidlertid at det hele kunne vært unngått, hadde foreningen hatt mindre strenge opptakskriterier. I dag skjer opptak i foreningen etter en skjønnsmessig vurdering av to bøker, hvorav én må ha «litterær verdi».

– Det er ingen hemmelighet at jeg helt siden starten av denne prosessen har tenkt og ment at DNF burde åpnet noe mer for aktive forfattere, for å bli en sterkere forening. Dette ble stemt ned for et par år siden, sier hun til Klassekampen.

Leder i Forfatterforeningen Heidi Marie Kriznik, tidligere leder i DNFs litterære råd Kristine Næss og forfatter og medlem Edvard Hoem forsvarer derimot opptakskravene.

Også forfatter Tormod Haugland er bekymret for at Forfatterforbundet kan true synet på litterær kvalitet da hans inntrykk er at det blant forfatterne fra Forfatterforbundet skal være en oppfatning om at midlene som går til litterære stipender, skal ha en demokratisk fordeling. Det mener Haugland viser at de åpenbart har et annet syn på litterær kvalitet.

Eystein Hanssen, leder i Forfatterforbundet, reagerer på Hauglands uttalelser.

– Jeg synes det er trist at enkelte forfattere i Norge utviser en total mangel på yrkessolidaritet. Jeg kan ikke tenke meg et annet yrkesfelt i Norge der aktørene er så opptatt av å rakke ned på andre, sier Hanssen til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS