Annonse
Forfatterforbundets leder Eystein Hanssen er fornøyd etter at fordelingen av bibliotekvederlaget ble avgjort i voldgiftsretten onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB

Forfatterforbundet vant fram i retten – får mer skjønnlitterære midler

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Forfatterforbundet gis 13 prosent av den skjønnlitterære potten fra bibliotekvederlaget etter at de fikk medhold i voldgiftsrettssaken om ny fordeling.

I en rettslig strid som involverer fire andre skjønnlitterære skribentorganisasjoner, deriblant Den norske Forfatterforening, fikk Forfatterforbundet medhold i voldgiftsrettssaken om ny fordeling av bibliotekvederlaget.

Forfatterforbundet blir tilkjent 13 prosent av potten for perioden mellom 2019 og 2021, mot 11 prosent som var forhandlingsutvalgets konklusjon.

Forfatterforbundet ble stiftet i 2018, mens Den norske Forfatterforening (DnF) har røtter tilbake til 1890-tallet. De har vært i strid siden etableringen av førstnevnte.

– Vi er glade for at retten ikke har lagt vekt på DnFs gjentatte anklager mot Forfatterforbundet som organisasjon, vår virksomhet og våre medlemmer, sier forbundsleder Eystein Hanssen i en pressemelding.

Saksøkerne Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Norsk Oversetterforening og Norsk Dramatikerforbund gikk til sak mot Den norske Forfatterforening og Forfatterforbundet. De tre saksøkerne får alle 20 prosent av vederlaget, mens Den norske Forfatterforening får redusert sin andel fra 32 prosent til 27 prosent.

Bibliotekvederlaget er en kompensasjon til forfattere for bortfall av inntekt ved utlån på bibliotek.

Forfatterforbundet skal nå forvalte stipendmidler til norske, skjønnlitterære forfattere. Summen de får, går inn i et nyetablert vederlagsfond.

Annonse
Annonse
Annonse