Annonse
Diktsamlingen «Beaivváš mánát / Leve blant reptiler» er årets vakreste bok. Foto: Årets vakreste bøker 2021

For første gang i historien er en samisk bok kåret som årets vakreste

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Onsdag denne uken ble det delt ut 51 priser i Årets vakreste bøker. Én bok kåres som den aller vakreste blant alle vinnerbøker, og prisen gikk i år til diktsamlingen «Beaivváš mánát / Leve blant reptiler».

Mary Ailonieida Sombán Mari har både forfattet og formgitt boken «Beaivváš mánát / Leve blant reptiler». Hun tematiserer behandlingen det samiske folket ble utsatt for i fornorskningens tjeneste. Selve bokdesignet er gjort i samarbeid med designstudioet Blank Blank, og det er første gang i konkurransens historie en samisk bok vinner denne prisen.

– En særdeles vakker og konseptuelt sterk bok om en mindre vakker historie om det maktmisbruket den samiske befolkningen har blitt utsatt for, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Videre skriver de:

– Formspråket i boka søker dog ikke en rural semantikk. Den går rett på det kontemporære og føles forfriskende. Den er kompromissløs. Den er stolt. Og den jatter ikke. Rasende og vakre dikt, satt med enkel og presis typografi, djerv fargebruk og besnærende illustrasjoner, en jublende perm i gull og et høyt nivå av bokhåndverk går her opp i en høyere enhet. Boken er etter juryens mening årets vakreste bok.

Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, sier at flere av bokverkene som når til topps i år speiler tematikk som preger samtiden, noe hun synes er gledelig.

– Og i denne endringstiden vi lever i er det på tide at urfolket får plass i Årets vakreste Bøker. Mary Ailonieida Sombán Mari drar oss med rasende joik og lyrikk inn i rasismen som urfolket her til lands ble utsatt for gjennom 150 år. Med sin vakre og smertefulle diktsamling på både nord-samisk og norsk er årets vakreste bok et praktfullt eksempel på hvordan god bokkunst sammen med et sterkt innhold opphøyes til en større enhet. Årets vakreste Bøker har eksistert for å vise det beste av bøker i Norge siden 1933. Navnet kan virke misvisende. Konkurransen handler ikke kun om estetikk, her har papir, trykk, skrift, tekst, illustrasjon, innbinding og tusenvis av redaksjonelle, kunstneriske og håndverksmessige valg smeltet sammen til visuelt vakre og leservennlige bøker, sier daglig leder i Grafill, Lene Renneflott.

Vinnerbøkene utstilles i Grafills lokaler i Møllergata 39 mellom 28. oktober – 14. november 2021.

Les mer om prisutdelingen, og se liste over alle vinnerne, her.

Annonse
Annonse
Annonse