J.K. Rowlings uttalelser om transbevegelsen fortsetter å skape debatt i Norge.
Foto
Justin Tallis / AFP

– Feil å skyve Rowling ut

Publisert: 22. januar 2021 kl 09.14
Oppdatert: 22. januar 2021 kl 10.38

Etter sine uttalelser om transbevegelsen vil flere norske bibliotekarer ikke stille ut de populære Harry Potter-bøkene skrevet av J.K. Rowling.

Kommentator i Dagbladet Inger Merete Hobbelstad følger Rowling tett, og mener Rowling fremstår som tydelig i sitt syn på kjønn, skriver Aftenposten.

– Rowlings primære ståsted er at biologiske kjønn er en realitet, og at det på noen områder er noe annet å være født kvinne enn å bli kvinne, sier hun.

Videre mener Rowling at det er noen arenaer som bør være forbeholdt dem som er født kvinne, og at biologiske kvinner deler noen spesifikke erfaringer, forklarer Hobbelstad. Hun forstår godt at dette kan være sårende for mane transpersoner, men mener at påstandene om at Rowling benekter transpersoners eksistens er en vrangtolkning av hennes uttalelser.

Hobblestad sier Rowling faktisk er klar på at transkvinner ikke skal diskrimineres eller utsettes for hat fordi de prøver å realisere seg selv. Samtidig ser hun åpenbare hull i forfatterens fortelling når hun tar kontroversielle skikkelses som kritiserer transbevegelsen i forsvar.

Hobblestad mener det burde gå an å diskutere reelle dilemmaer rundt arenaer som vanligvis har vært kjønnsdelte når det nå er mulig å gå fra å tilhøre ett kjønn til et annet. Rowling har derimot i tider formulert seg både spissformulert og sleivete, mener hun.

Derfor forstår hun at bibliotekarer landet rundt vil beskytte sårbare ved å velge bort Harry Potter.

– Det er så klart gjort ut fra de beste intensjoner, men jeg synes de legger for stor vekt på forfatterens synspunkter og for lite på bøkene. Litteraturen må få tale for seg. Å skyve både Rowling og bøkene hennes ut i kulden på grunn av uttalelsene hennes i denne debatten, blir feil, svarer Hobbelstad.

Også tidligere kulturminister Trine Skei Grande er skeptisk til en Harry Potter-boikott og mener det må være høyde for å skille kunstneren fra kunsten.