Paal Audestad

– Mange strever med å se verdien av seg selv, eller meningen i det de holder på med

Publisert: 25. august 2021 kl 08.00
Oppdatert: 25. august 2021 kl 08.00

Hva handler romanen om?

– «Statsråden kommer» handler om den unge taleskriveren Ingrid, og hennes forsøk på å skape seg et meningsfullt liv.

– Ingrid skriver taler for en av regjeringens mest populære statsråder, og vi følger henne fra hun blir ansatt i departementet til hun sier opp tre år senere. Romanen åpner opp en verden av byråkrati, makt og politikk som er ukjent for de fleste. Men først og fremst handler den om et ungt menneske som mister troen på at hennes eget liv, hennes eget arbeid, og det samfunnet hun er med på å skape, har verdi.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Jeg synes mange strever med å se verdien av seg selv, eller meningen i det de holder på med. Overlatt med et voldsomt åndsoverskudd prøver vi å fylle livene med alle slags atspredelser og hobbyer og møbler og interiørvalg og oppussinger og oppgaver og konkurranser og karrierer og mobilspill og tv-serier og fortellinger. Og jeg hadde lyst til å skrive en roman om et menneske som nektet seg det. Fordi hun, som meg, kunne kjenne på hvor komplett meningsløst det er.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

Saken fortsetter under annonsen

– Ingrids måte å tenke om sitt eget liv på. At det radikale ikke er naivt. At det utenkelige ikke er urealistisk. At det harde ikke er slemt. At det hensynsløse ikke er nådeløst. At det meningsløse ikke er uten verdi. At det evige livet ikke er udødelig

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Jeg har arbeidet med denne romanen i snart fem år. Det har vært tider hvor jeg har skrevet ti-femten sider om dagen, og perioder hvor jeg kun har klart en setning eller to. Men jeg har fortsatt fordi jeg selv hele tiden har vært nysgjerrig på hvor teksten skal videre. Og fordi jeg har blitt veldig, veldig glad i Ingrid.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg prøver å jobbe hver dag. Og jeg tror mitt største talent er å gjenkjenne hva som er interessant, heller enn at jeg selv tenker så mange interessante tanker.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Kona mi. Jeg prøver alltid å skrive noe som rører, overrasker eller til og med (av og til!) imponerer henne.

Saken fortsetter under annonsen

Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg skulle ønske den amerikanske juristen Christopher D. Stone fikk lese den. Han døde dessverre tidligere i år, men hans tanker om naturens egenverdi har nok vært en av de bærende ideene i det jeg har holdt på med de siste fem årene.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Tillie Lerner Olsons «Silences», fordi den forteller historien om alle de verkene vi aldri får lese. Ernest Beckers «Escape from Evil», fordi den fikk meg til å tenke på forskjellen mellom det å leve evig, og det udødelige - en annen hovedidé i romanen. Og Peter Wessel Zapffes avhandling «Om det tragiske», fordi det er få verk som går mer til kjernen av det å være menneske. Alle tre bøkene har vært viktige under skrivingen av «Statsråden kommer».

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Joahnnes Anyuru: «Strömavbrottets barn». Anyuru er en av Nordens mest interessante skjønnlitterære forfattere, og denne boken er en samling med hans tekster om «kunst, vold og fred» fra 2010 til 2018.

Saken fortsetter under annonsen

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Jeg er ganske flink til å gjøre det jeg vil.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Ledige stillinger – kulturjobb