Annonse
Erle Marie Sørheim har brukt de siste to årene på å skrive boken «Karikaturens historie». Bildet viser forsiden til en tidligere utgave av The New Yorker. Foto: AFP / The New Yorker / NTB
Har skrevet om karikaturtegningens historie

– En truet kunstart i 2021

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Å skrive om karikaturens historie har ifølge Journalisten på mange måter vært Erle Marie Sørheims kall. Hun har jobbet med tematikken i årevis, holdt debatter, skrevet artikler og kommentert satiretegningens plass i samfunnet.

Nå er hun klar med boken «Karikaturens historie», og hun er bekymret for utviklingen videre. Mange redaksjoner, deriblant New York Times, har allerede kuttet ut satiretegningene.

«At satiretegning er en truet kunstart i 2021, er dessverre et faktum og ingen påstand», skriver Journalisten.

Sørheim sier det virker som om mange redaksjoner bare vil fjerne satiretegningene raskt, uten at de ser ut til å innse at det er som å fjerne kommentarer. Satiretegninger har like lang tradisjon som resten av journalistikken, minner hun på.

Hun mener satiretegningens historie er noe alle bør kjenne til. Ved å trekke de historiske linjene håper hun å vise oss at vi alltid har hatt en tilbøyelighet til å gjøre narr av folk på denne måten, og særlig da folk med makt.

– Jeg er er litt bekymra, samtidig har jeg veldig tro på formen, sier hun.

 

Annonse
Annonse
Annonse