Bok

Bjørgulv Vinje Borgundvaag, her sammen med Koralliansen som synger ut for sang i skolen på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo.

En høyremann vender om – for bokens skyld

Tidligere statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag har lagt seg i startgropen, klar til å forsvare en boklov, om nødvendig, for å beskytte bøkene mot nasjonale og internasjonale profittjegere.

Publisert Sist oppdatert

ANALYSE: Ordtaket «fortell meg hvem du omgås og jeg skal si den hvem du er», har en variant: «Si meg hvem du ansetter, og jeg skal si deg hva du vil oppnå».

Den norske Forleggerforeningen har ansatt Bjørgulv Vinje Borgundvaag i en ny stilling med ansvar for myndighet og samfunnskontakt. Han var statssekretær for Høyre i nesten to år fra 2014 av. Før det var han politisk rådgiver for partiet på Stortinget.

De siste fem årene har han vært kommunikasjonssjef i Norsk Lektorlag. I disse dager er han på plass som administrerende direktør Heidi Austlids høyre hånd i Forleggerforeningen i saker som handler om bransjens politiske ve og vel.

Borgundvaags ble statssekretær for kulturminister Thorhild Widvey året etter at hun hadde skrotet de rødgrønnes planer om å innføre en boklov. Forslaget var blitt grundig utredet, og forlagene var enige om at dette var veien videre for å bevare det beste i norsk bokbransje.

Da regjeringen satte foten ned for en boklov, måtte forlag og bokhandlere sette seg til forhandlingsbordet igjen for å unngå fri pris. Konkurransetilsynet vendte tommelen ned. Det brydde ikke regjeringen seg om. De lot bransjen fortsatt få unntak fra konkurranseloven framfor å slippe markedskreftene fri.

Den norske Forleggerforening kan leve både med en bransjeavtale og en boklov. Det de ikke ønsker er å bli underlagt konkurranseloven på lik linje med andre bransjer innen kultursektoren.

Klassekampen har alt spurt Borgundvaag om han er blitt en tilhenger av en boklov. Han svarer et betinget ja og understreker at innholdet er viktigere enn om det blir en lov eller en avtale. Politiker som han er, tar han ikke fri pris i sin munn.

I dag bytter politikere parti, ansatte går fra fagforeninger til å sentrale stillinger i en arbeidsgiverorganisasjon og politikere går over i kommunikasjonsbransjen der oppgaven er å fremme det syn en kunde betaler for.

At Borgundvaag installerer seg i Forleggerforeningen klar for å forsvare en boklov som han for seks år siden hadde lite sans for, er ikke spesielt påfallende.

Han har aldri vært en profilert motstandere av en boklov, så han vil i liten grad møte seg selv i døra. Fra nå av mener Borgundvaag det styret i Forleggerforeningen mener. Det kommer til å gå aldeles utmerket.

Bogrundvaag er først og fremst en kulturaktør, en sanger og musikkpedagog. Han har sunget i Operaen og undervist i musikkteater og scenekunst. I sin nye jobb får han stor nytte både av sin kulturelle og politiske ballast.

Om de rødgrønne danner regjeringen til høsten, kan de ikke nøye seg med å hente fram forslaget til en boklov som ble laget for åtte år siden. Det har skjedd mye i bransjen siden den tid, og det er ikke gitt at bransjen står samlet som den gang.

I dag står store forlag som Vigmostad & Bjørke og Strawberry utenfor Forleggerforeningen. De følger imidlertid bransjeavtalen i det store og hele. Men blir det en boklov vil de miste mulighetene for å bruke pris som virkemiddel i en del segmenter.

Borgundvaag sier til Klassekampen at han håper han kan bidra med nye perspektiver. Det skjer store endringer i måten vi konsumerer kunst og kultur. Derfor er det behov for å tenke nytt om det litterære økosystemet.

Det samme sier de i Høyre. Om partiet er lydhøre for alt deres tidligere statssekretær målbærer framover, er ikke godt å si.

Det avgjørende argumentet for å innføre en boklov, er å sikre et mangfold i utgivelsene. Politikere frykter at forlage bare blir for opptatt av bestselgere om de innføres fri pris. Derfor vil de beskytte boken mot profittjegere. Hvem det er, er ikke godt å si. Forlagene ligger for tiden langflate for å kapre influensere til å gi ut bøker. Det blir stadig flere av dem. VG har nå kastet seg på forlagskarusellen fordi de har oppdaget at det er penger å tjene på bøker som profilerte forfattere gir ut.

Konkurransedirektør Lars Sørgard pekte for noen uker siden i en samtale med KulturPlotpå at det ikke er blitt utgitt færre bøker i Danmark etter at bokmarkedet ble liberalisert i 2011. Antallet utgivelser har steget med nesten 74 prosent siden 2011. Han mener det blir flere og billgere bøker av det om markedskreftene slippes løs.

Konkurransetilsynet sliper nok knivene om de rødgrønne kommer trekkende med en boklov. Høyremannen Bjørgulv Vinje Borgundvaag får oppgavene med å tale tilsynet til rette, med mindre flere av forlagene etter hvert er blitt mer lydhøre til de argumentene Konkurransetilsynet fremmer.

Skulle forlagene bli uenige, vil Bjørgulv Vinje Borgundvaag få brukt for sine politiske og kulturelle følehorn for å snekre kompromisser som kan fungere både for forlag og politikere.

Powered by Labrador CMS