Annonse
– Vi er alle preget av samtiden i alt vi foretar oss, det gjelder også meg og bøkene mine, sier Per Knutsen, men synes spørsmål om romanene hans inneholder elementer fra hans eget liv er utidig. Foto: Paul S. Amundsen
Derfor roman

– En dårlig start trenger ikke å ødelegge deg

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hva handler romanen om?

– Om gutten Teo fra han er 14 til han er 16, hvordan han reiser seg og kjemper etter seksuelle overgrep, og hvordan han vinner.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Jeg svarer ikke på spørsmål om romanene mine inneholder elementer fra mitt eget liv, jeg syns det er utidig å spørre om det.

– Vi er alle preget av samtiden i alt vi foretar oss, det gjelder også meg og bøkene mine. Ungdom med traumatiske liv er et mye brukt tema i skjønnlitteraturen, så vanlig at jeg tror det kan være et handicap når boka nå skal ut i verden. Uff, enda en roman om overgrep, liksom. Så jeg får si det sånn: Mye talte imot at jeg skulle skrive denne boka, men jeg kunne ikke la være.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– At en dårlig start ikke trenger å ødelegge deg.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Det er fem år siden sist jeg ga ut en bok. De fire første av disse brukte jeg til å skrive meg inn i den ene blindveien etter den andre, før jeg begynte på denne teksten i april i fjor.

– Det har altså tatt meg ett år å skrive «Nakken vil ikke bøye seg», så det har gått rett fremover, uten avbrudd. Etter hvert var det mest desperasjon og vilje som drev meg, jeg nærmet meg 70, en alder da det stopper opp for mange forfattere. Jeg var redd for at nå var det slutt for meg også, men det var det altså ikke, og det stort, nesten som å debutere på nytt.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg skriver kun hjemme hos meg selv, ved stuebordet, i stillhet om morgenen, og aldri mer enn to timer om gangen. Da begynner konsentrasjonen å svikte, og det er ingen vits i å fortette.

– Før jobbet jeg to økter per dag, det orker jeg ikke lenger. I prinsippet jobber jeg fra mandag til fredag, men er ingen prinsippfast mann, enkelte av arbeidsukene mine består av tre eller fire dager. Jeg unner meg også en skikkelig sommerferie eller to, og skriver svært lite når jeg forbereder meg til oppdrag.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Andre forfattere, gjennom å lese dem og snakke med dem, for eksempel min gode venn og kollega Liv som skriver dramatikk og som jeg snakker mye med om skriving.

– Forfattere som har inspirert meg gjennom lesing er blant andre Cora Sandel, August Strindberg, Dag Johan Haugerud og Herbjørg Wassmo.

Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Det greier jeg ikke å svare på. Alle er velkommen.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– «In a strange room», av den sørafrikanske forfatteren Damon Galgut. Den foreligger også på norsk med tittelen «I et fremmed rom», og består av fire dokumentarnoveller om reiser han har gjort, for det meste om hvor ekkelt og skremmende det kan være å begi seg ut i verden.

– Anbefalingen kan stå som mitt bidrag til å avhjelpe klimakrisen, man får mest lyst til å holde seg hjemme når man har lest den. Og så er den veldig, veldig god, hensynsløst ærlig og utleverende om ham selv og andre, og nydelig skrevet.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Blake Baileys bok om Philip Roth, en herlig spekulativ og underholdende biografi som jeg vil fraråde alle med god smak å lese.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Jeg trenger ikke mer tid, jeg har altfor mye allerede.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Per Knutsen (70)

 • Yrke: Forfatter
 • Utdannelse: Lærerskole og grunnfag i engelsk og drama, på 1970-tallet. 
 • Bosted: Nordnes i Bergen
 • Aktuell med: «Nakken vil ikke bøye seg»
 • Forlag: Cappelen Damm
 • Antall sider: 240
Annonse
Annonse

Per Knutsen (70)

 • Yrke: Forfatter
 • Utdannelse: Lærerskole og grunnfag i engelsk og drama, på 1970-tallet. 
 • Bosted: Nordnes i Bergen
 • Aktuell med: «Nakken vil ikke bøye seg»
 • Forlag: Cappelen Damm
 • Antall sider: 240
Annonse