Annonse
Middelhavspiknik fra Julie Ilona Balas sin tredje kokebok, «Spis sammen». Foto: Anne Valeur
Derfor bok
Julie Ilona Balas

– Det var ingen tvil om hva boken min måtte handle om

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Julie Ilona Balas – som står bak Julies matblogg – liker å samle folk hun er glad i rundt bordet, med noe godt på tallerkenen og noe godt i glasset. «Spis sammen» er for alle disse stundene, fra spontane frokostbesøk til lange kvelder med gjengen eller familien.

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg fikk muligheten til å lage en ny bok under den første nedstengningen i pandemien hvor man ikke møtte venner eller spiste sammen. Siden noe av det jeg elsker mest er å samle venner og familie rundt bordet over et godt måltid, var det ingen tvil om hva boken min måtte handle om.

– Heldigvis kom den ut akkurat i det samfunnet begynte å åpne opp igjen, men pandemi eller ei, det er uansett et aktuelt tema.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Utenom gode oppskrifter på ujålete, fargerik og digg mat er det viktigste jeg ønsker å dele med leserne at det å ha middagsselskap ikke trenger å være så stress. Jeg vil at verten skal senke ambisjonsnivået litt. Det er heeelt innafor å servere en suppe laget på restegrønnsaker du finner bakerst i kjøleskapet, eller bare sette frem litt snacks. Derfor har jeg med en egen guide til nettopp dette.

Kan du trekke frem én oppskrift og fortelle litt om bakgrunnen for denne oppskriften?

– En av mine favorittoppskrifter fra boken som betyr mye for meg er «Pappas ungarske kyllinggryte med dumplings og pickles». Den har gått i arv fra min ungarske farmor via pappa, og er den eneste ungarske oppskriften jeg kan. Den er enkel og med få ingredienser, men likevel så god. Alle jeg serverer den til elsker den!

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Møtte egentlig ikke på så mange utfordringer underveis. Dette er min tredje kokebok, så jeg vet nå hvordan jeg må strukturere tiden min for å bli ferdig. Jeg jobbet med utrolig dyktige folk fra forlaget, og fikk i tillegg sette sammen mitt eget team med både fotograf og grafisk designer som jeg kjenner godt fra før.

– Anne Valeur og jeg stylet bildene og hun tok de fine bildene. Erland Banggren designet boken, og den ble akkurat som jeg hadde sett for meg. I tillegg hjalp kona med å lage all maten, så det var en veldig hyggelig prosess.

Julie Ilona Balas, som står bak Julies matblogg, er aktuell med «Spis sammen». Foto: Anne Valeur

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg håper å oppnå at flere samles rundt bordet fremover, med god mat og gode samtaler. Håper at de som leser boken blir inspirert og kanskje inviterer noen det er lenge siden de har sett.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper leseren kommer til å føle seg litt tryggere på kjøkkenet, og tør å smake til og justere maten på sin måte. Dette er noe jeg kaller intuitiv matlaging, og jeg skriver en del om det i boken.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Hmm, vanskelig å svare på! Jeg føler meg så fornøyd med at de som betyr aller mest for meg har lest den, så sier meg fornøyd med det.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Da må jeg varmt anbefale den nye kokeboken til Mat på bordet-Ina, den store potetkokeboken. En hel kokebok viet til min favorittråvare, poteten! Det er så mange gode og overraskende oppskrifter i den.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Tror jeg må svare den amerikanske forfatteren og matpersonligheten Alison Roman her. Hun fikk meg til å elske bønner som råvare, og det er jeg så takknemlig for i dag.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Tålmodighet. At ting tar tid, og at det alltid ordner seg til slutt.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Julie Ilona Balas (30)

  • Yrke: Kokebokforfatter
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med: «Spis sammen»
  • Forlag: Frisk forlag
  • Antall sider: 256
Annonse
Annonse

Julie Ilona Balas (30)

  • Yrke: Kokebokforfatter
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med: «Spis sammen»
  • Forlag: Frisk forlag
  • Antall sider: 256
Annonse