Annonse
Berit Reisel har skrevet bok om hvordan jødene ble plyndret under andre verdenskrig. Foto: Helge Øgrim / NTB
Berit Reisel med ny bok om hvordan jødene ble plyndret

– Den jødiske katastrofen ble ikke sett på som en del av krigshistorien

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I boken «Hvor ble det av alt sammen? Plyndringen av jødene i Norge», skriver Berit Reisel om hvordan de få overlevende norske jødene sto igjen uten midler og med store traumer etter krigen. Fremmede hadde overtatt boligene deres og eiendom, verdisaker, personlige eiendeler og kontanter var beslaglagt, ødelagt eller stjålet. Den økonomiske utryddelsen var en del av det tyske nazi-styrets «endelige løsning» i Europa.

– Den jødiske katastrofen ble ikke sett på som en del av norsk krigshistorie. Jødene hørte ikke til det store vi, sier Reisel til Aftenposten.

Berit Reisel ble født i 1945 i Norrköping i Sverige. Da familien kom hjem til Norge i 1947, var seks av familien på 11 døde. Som alle andre jøder sto de fem overlevende på bar bakke. Først i 1951 fikk familien tilbake hjemmet i Ås kommune.

I «Hvor ble det av alt sammen?» beskriver blant annet Reisel uenighetene som fant sted i Skarpnesutvalget i 1996. Utvalget, som ble ledet av Oluf Skarpnes, daværende fylkesmann i Vest-Agder, ble nedsatt av justisdepartementet etter at journalist Bjørn Westlie i Dagens Næringsliv og historiker Bjarte Bruland tok jødenes historien frem i lyset. Målet var å kartlegge hva som skjedde med jødisk eiendom under krigen.

Reisel skriver i boka at hun og Bruland, som representerte Det mosaiske trossamfunn i utvalget, ikke kunne godta de beregningene flertallet i utvalget opererte med. Hun opplevde å bli mistenkeliggjort og å bli sett på som inhabil. I boken kommer hun med skarp kritikk av utvalgsleder Oluf Skarpnes og en rekke andre fagpersoner.

Aftenpostens anmelder Erle Marie Sørheim omtaler boken som «rystende lesning». Men mener de alvorlige anklagene fra Berit Reisel er for dårlig kildebelagt.

Forlagssjef Håkon Harket i Forlaget Press som gir ut Reisels bok, understreker at forlaget har arbeidet svært grundig med bokmanus. Han sier de har ettergått kronologien i fortellingen i detalj, og lest Reisels personlige notater og andre tilgjengelige kilder nøye opp mot offisielle protokoller fra Skarpnesutvalget.

Annonse
Annonse
Annonse