Bok

Christoffer Lamøy er aktuell med en grøsser for barn, og sier: – Dersom noen ikke får sove etter å ha lest «Hjemsøkt», da har jeg gjort noe riktig.

Debutant håper på skremte lesere

Publisert Sist oppdatert

Flere norske barne- og ungdomsbokforfattere tror spenning og grøss kan lokke unge lesere inn i bøkenes verden. Nå melder en ny spenningsleverandør seg.

Ifølge forlaget Gyldendal vil Christoffer Lamøy «skremme vettet av leseren» med debutboken som har fått den urovekkende tittelen «Hjemsøkt».

– Jeg har forsøkt å skrive en god historie med levende karakterer, men til syvende og sist brenner jeg inne med et ønske om å skremme leseren. Kanskje det er en slags hevn for at jeg selv ble skremt så mye som liten? Jeg snek meg blant annet opp for å se den japanske versjonen av «The Ring» i alt for ung alder, og en av brødrene mine gjemte seg mer enn én gang under senga mi før jeg skulle legge meg, forteller forfatteren – som kommer fra Harstad, men er bosatt i Oslo.

Han jobber til daglig som apoteker og har en mastergrad i farmasi fra Universitetet i Oslo. På spørsmål om han kan komme til å bruke kunnskaper fra farmasien (les giftmord) i kommende utgivelser, svarer han:

– I denne boka er det lite farmasi, men det er klart at utdanningen min er et glimrende utgangspunkt for en spenningsbok. Agatha Christie hadde visstnok jobbet på apotek, og hun var jo glad i å knerte folk med diverse kjemikalier.

– Bort fra skjermen

«Hjemsøkt» var ute 11. januar og handler om en gutt ved navn Henrik. Når han og familien flytter til Naustveien 37 vanker det uforklarlige lyder om natten, lillebroren oppfører seg merkelig – og Henrik føler at noen stirrer på ham når han er alene, skriver forlaget om boken. Herfra heter det videre at dette ikke er ei bok for pyser – men at den er helt perfekt for barn i alderen 9–13 år.

– Alle har godt å av å kjenne litt på frykten iblant, så fremst det er i en trygg setting som en bok jo er. Selv har jeg ingen varige men, bortsett fra at jeg tar en kjapp sjekk under senga før jeg legger meg når jeg er alene hjemme.

– Det var i hvert fall grøsserbøkene som fikk meg bort fra skjermen da jeg var liten, og det hadde vært en drøm i oppfyllelse å kunne bidra til at andre gjør det samme, sier Lamøy til NTB. Han kan fortelle at veien til utgivelse har vært ganske lang:

– Det har vært avslag fra forlag, konsulentuttalelser og utallige timer foran dataskjermen. Men for meg har det alltid vært gøy å skrive, og det blir ekstra gøy når jeg er så privilegert at Gyldendal ønsker å utgi noe jeg har skrevet, slår han fast.

Usikker type

Om hovedpersonen i boka «Hjemsøkt» forteller forfatteren:

– Henrik er en litt usikker type på 13 år. Han har hatt det kjipt, men håper på en ny start når han nå skal flytte til Nord-Norge med familien. Uflaks har det til at han flytter inn i Naustveien 37, og uten å avsløre for mye: Alt blir kanskje ikke som han håpet på.

– 13-åringen i meg hadde nok kjent seg igjen i en del av det Henrik kjenner og føler på. Men ellers har han levd sitt helt eget liv siden jeg begynte å skrive om han, utdyper Lamøy. Som medgir at det er ganske stas – men også skremmende – å få gi ut bok.

– Jeg fikk et bilde fra en kollega, hvor sønnen leste boka mi med en bamse i armkroken, fordi den var så skummel. Det er gøy! Ellers er nervene mine ganske tynnslitte akkurat nå, og jeg tør knapt å se på mobilen i tilfelle det har kommet inn noen tilbakemeldinger fra folk jeg kjenner.

Og til den som lurer: Dette blir ikke siste stikk fra farmasøytforfatteren fra nord.

– Jeg har mange halvferdige grøssermanus på PC-en, så skrivingen blir jeg nok aldri ferdig med. Og Nord-Norge har en stor plass i hjertet mitt, så det er naturlig for meg å skrive historier med handling derfra. Neste gang skal jeg ut av huset og inn i skogen – eller ut på havet.

Powered by Labrador CMS