Bok

Selda Ekiz var programleder under utdelingen av Brageprisen 2021 på Dansens hus i Oslo.

Hederspris til Liv Køltzow

Publisert Sist oppdatert

På torsdag forrige uke var det udeling av Brageprisen 2021 i Dansens Hus. Brageprisen har som formål å hedre gode, norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Brageprisen for Utøya-bok

To bøker med Utøya-terroren som bakteppe var nominert til Brageprisen i år. Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie var nominert i åpen klasse, som de vant med boka «Søstre. Min historie etter Utøya», en fagbok for barn og unge.

Utgangspunktet for boka er Cathrine Trønnes Lies historie fra da hun var på Utøya med søsteren Elisabeth. Begge søstrene ble skutt, men bare Cathrine overlevde. Mariangela Di Fiore har fulgt henne siden 2012.

– Gjennom utvalgte scener framheves samhold og nærhet, frykt, kaos og redsel, og ikke minst sorgen, savnet og alle de vanskelige tankene i tida, skriver juryen i sin begrunnelse.

Hederspris til Liv Køltzow

76-åringen tilhørte kretsen rundt litteraturtidsskriftet Profil på 60-tallet. Hun debuterte i 1970 med novellesamlingen «Øyet i treet». I 1972 kom hennes første roman, «Hvem bestemmer over Bjørg og Unni?».

– Hedersprisvinneren, som også må kunne karakteriseres som viljesterk og egenrådig, har i bok etter bok utvist stor språklig bevissthet og psykologisk innsikt. Forfatterskapet representerer særegne bidrag til norsk litteratur, og har en åpenbar plass i norsk litteraturhistorie, sa juryen.

Forfatteren har selv uttalt at det er to temaer som går igjen i verkene hennes, og det er tiden og bevisstheten.

Brages hederspris tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller i en annen rolle har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur.

Beste sakprosabok

Med forfatterdebuten sin, «Ekko. Et essay om algoritmer om begjær», vant Lena Lindgren prisen for beste sakprosabok.

Lindgren hylles for å ha levert «en viktig og velskrevet bok» om teknologien som skaper potensielt farlige ekkokamre. Juryen betegner boka som «et særdeles imponerende forsøk på å stille samtidsdiagnose».

– Det var på tide at noen gjorde dette, og Lena Lindgren har gjort det med glans, skriver juryen.

Brageprisen for historie fra flyktningmottak

Forfatter Erlend Skjetne får Brageprisen for barne- og ungdomsboka «Eit anna blikk», fra et flyktningmottak for mindreårige asylsøkere i Afghanistan.

Brageprisvinneren forteller historien med unge Anwars ord. Han og guttene på mottaket i Afghanistan gruer seg til å fylle 18 år. De er spent på om de får oppholdstillatelse i Norge og på hva som venter.

– Erlend Skjetne bruker et lekende nynorsk for å få fram forskjellene mellom norske standarduttrykk og norsk for et observerende, fremmedspråklig øre. Han gir leseren innblikk i en situasjon som vi ikke hører så mye om, og som er vanskelig å forstå. På den måten klarer Skjetne å gi en stemme til dem som vil bli norske, men ikke kan. Noen får aldri sjansen til å prøve, skriver juryen i sin begrunnelse.

Powered by Labrador CMS