Annonse
– Fastprisen utgjør royaltygrunnlaget til forfatteren, ikke tull med det grunnlaget! sier leder i Forfatterforeningen Heidi Marie Kriznik. Foto: Forfatterforeningen

Bokbransjen reagerer på Bonnier og Strawberrys flørt med Konkurransetilsynet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Tidligere i uken ble det kjent at Bonnier og Strawberry Publishing har luftet forslaget om å ikke forplikte seg til å sette fastpris på bokutgivelser. Dette som et av flere tiltak for å få «drahjelp» til å få godkjent svenskenes oppkjøp av Strawberry.

Administrerende direktør i Strawberry, Alexander Even Henriksen mener det er alt for tidlig å spekulere i hvordan prosessen ender, da fastpris bare er et av flere forhold de diskuterer med Konkurransetilsynet.

LES OGSÅ: Strawberry vil droppe fastprisen med Konkurransetilsynets velsignelse

Andre aktører i bokbransjen er derimot ikke like beroliget etter avsløringene.

Leder i Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik synes det det hele er veldig spesielt, og mene at en avtale med tilsynet uansett ikke kan trumfe noen fremtidig lov. Faste bokpriser er kjernen både i en bokbransjeavtale og en boklov, sier hun, og om det blir en boklov etter valget vil den loven gjelde for alle forlag – også dem som står utenfor Forleggerforeningen. Kriznik synes rett og slett forslaget er urovekkende.

– Fastprisen utgjør royaltygrunnlaget til forfatteren, ikke tull med det grunnlaget! Forfatternes økonomi er uforutsigbar nok som den er, sier hun til Bok365.

Også leder i Forfatterforbundet, Eystein Hanssen tror vi får en boklov i løpet av neste regjeringsperiode, og peker på at da vil denne problemstillingen være irrelevant.

Strawberry meldte seg ut av Forleggerforeningen sist sommer. Direktør Heidi Austlid tror ikke vi har noen garantier for at aktører som ikke følger bokavtalen vil følge fastprisen.

Hun mener Fastprisen er et av de viktigste litteraturpolitiske verktøyene vi har og at den sikrer både bredde og kvalitet i norske bokutgivelse gjennom et mangfold av forfatterstemmer. En sterkere regulering av fastprisen vil gjøre spillereglene idet norske markedet forutsigbare og like for alle aktører, slår Austlid fast.

– Fastpris er bra for leserne fordi de får et bredt utvalg og god kvalitet til en fast pris i hele landet. Fastprisen gir forfattere og forlag økonomisk trygghet for å utvikle ny litteratur som igjen betyr mye for norsk kultur, kunnskap og språk, sier hun til Bok365.

Annonse
Annonse
Annonse