Bok

Forfatter Grethe Bøe tar oss med thrilleren «Mayday» med til frosne landskap og lar den uredde Nato-piloten Ylva vise vei. Den iskalde spenningsboken fører til opphetede budrunder langt utenfor landegrensene.

Bøes bok i budkrig utaskjærs

Publisert Sist oppdatert

Grethe Bøe slipper løs en ny type litterær helt: Nato-piloten Ylva Nordahl. Det liker utenlandske forlag som står i kø for å sikre seg den norske nyheten på spenningsfronten.

I oppveksten ble hun regnet som en ordentlig guttejente, filmskaper og nyslått forfatter, Grethe Bøe. Dersom vi kunne spole tiden tilbake, og titte inn på barnerommet hennes i Kristiansund, så ville vi kanskje finne henne med ei Pippi-bok i hendene.

Nå er hun vårens storsatsing fra forlaget Cappelen Damm. Den nye spenningsboken «Mayday» blir beskrevet som en storpolitisk thriller som vil få deg til å tenke på Jason Bourne og Jack Reacher. Og kanskje aner vi et snev av Pippi også, når vi blir kjent med den uredde Nato-piloten Ylva Nordahl, som er halvt norsk, og halvt samisk.

Forlaget melder om stor interesse fra utlandet. Før norsk utgivelse har forlag i Tyskland, Italia, Estland og Sverige sikret seg første bok ut i det som fort kan bli en serie.

Forfatteren forteller NTB at Ylva, hennes ferske hovedperson, er ei jente med mange lag.

– Til å begynne med var hun en litt endimensjonal, rå og actiondrevet karakter. Men det ville ikke Ylva være med på, snart dukket både gamle spøkelser og indre demoner opp. Jeg så i stedet et ganske så komplisert vesen reise seg opp fra boksidene, sier hun om karakteren.

Et eget lynne

Grethe Bøe har ikke bare rørt rundt i sitt eget politiske engasjement under bokskrivingen. Hun lar også sin store kjærlighet for nordområdene skinne igjennom i boken, og dette er noe hun har latt komme til uttrykk før, blant annet som manusforfatter og regissør for Kautokeino-baserte «Hjerterått» og kinofilmen «Operasjon Arktis». Hun har også filmet med amerikanske PBS i Kautokeino. Med ferske «Mayday» skal vi både til Finnmark og til den sibirske tundraen.

– Både naturen og folket i nord tiltaler meg. For noen år siden ville jeg flytte til Senja, det var min store drøm å flytte nordover, men ungene nektet, ler Oslo-bosatte Bøe. Hun har måttet nøye seg med ferieturer til Vesterålen og Lofoten, der hun har familie, samt spennende jobbreiser som blant annet har tatt henne så langt nord som til Svalbard.

– Jeg synes mennesker i nordområdene har et eget lynne, dette at de sies å være åpne og direkte – det stemmer. Jeg har sansen for det, og jeg tenker at mennesker som er prisgitt værets brå kast selvsagt blir preget av det.

Frigjørende

Grethe Bøe har fått erfare at overgangen fra film til bok kan være frigjørende – rent økonomisk. «Mayday» begynte som et filmmanus, men det kunne fort blitt en ganske dyr affære. Skriver man bok trenger man derimot ikke tenke på at bomber og granater blir for dyrt, ler forfatteren. Og legger ikke skjul på at den storpolitiske biten har krevd research.

– Men dette er en stor lidenskap for meg i utgangspunktet, jeg leser alt jeg kommer over av politiker-memoarer. Man vil kanskje se at Jens Stoltenberg og Putin har stått modell for et par karer i boken min, det er ingen hemmelighet, røper Bøe – som har flere ting på hjertet med sin ferske thriller.

– Det er et begrep jeg har tenkt mye på, nemlig Det militære, industrielle kompleks. Det handler om at det finnes en hel del folk som profitterer på krig, store mektige aktører egger til ufred rett og slett fordi det er lønnsomt. Fanget midt i dette står sårbare mennesker, sier hun – og tenker da også på soldater som går inn i konfliktområder, og setter livet på spill.

Krigens gru

Bøe har lest seg opp på posttraumatisk stressyndrom blant hjemvendte soldater. En amerikansk studie viser at langt flere av landets soldater dør etter at de kommer hjem fra krig, enn i krig. Hun forteller også om et dramatisk høyt antall amerikanske soldater som ikke klarer å reintegreres i samfunnet etter endt tjeneste i krig- og konfliktområder. Bokens John Evans er en representant i så måte.

Og alt dette er ikke så fjernt fra oss som vi kanskje liker å tro. Bøe minner om at Norge har bidratt aktivt i flere militære konflikter i utlandet i moderne tid.

– Og nå er plutselig vårt hjemlige Arktis beskrevet som det nye midt-Østen. Hva gjør vi nå som militær aktivitet eskalerer i nord og Norge kan havne i skvis mellom Nato og Russland?

Dette store spillet er noe hun speiler i «Mayday», samtidig som hun også er opptatt av det menneskelige dramaet og viser hvordan vi som sårbare mennesker tar skade av vold og brutalitet.

– Kan vi forbli tillitsfulle og åpne i en medie-manipulert og tidvis brutal verden? Dette er vel den egentlige kjernen i boka, som alle karakterene må forholde seg til på ulikt vis. Akkurat som vi må.

Fakta om Grethe Bøe

* Født i 1971.

* Er fra Kristiansund, men er bosatt i Oslo.

* Har to barn.

* Har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisbelønte spillefilmer og TV-serier fra nordområdene.

* Debuterer som romanforfatter med thrilleren «Mayday» fra Cappelen Damm i disse dager.

* Romanen beskrives som den største satsingen fra storforlaget i vår, det er blant annet laget en filmtrailer for bokserien som har vært å se på norske kinoer.

* Fire salg til utlandet er i boks før bokutgivelse i Norge, og forlaget melder om opphetede budrunder. Så langt er det forlag i Tyskland, Italia, Estland og Sverige som skal oversette thrilleren.

* I «Mayday» kvesser både Russlands president, Nato-sjefen og den private militærindustrien knivene. Og midt i alt dette kjemper Nato-piloten Ylva Nordahl mot klokka.

Powered by Labrador CMS