Annonse
Det har gått med en del ferier på å få i land bokprosjektet, sier Espen Nakstad i forbindelse med Gyldendals høstlansering torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nakstad om bokutgivelse

– Blir nok en litt annen bok enn mange ser for seg

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det sier forlagssjef for sakprosa, Reidar Mide Solberg, idet han presenterer sin del av Gyldendals høstliste.

16. november blir det verdenslansering av biografien om Avicii – superstjernen og DJ-en som tok sitt eget liv i 2018.

– Boken er skrevet av en av Sveriges mest meritterte journalister – og det kommer til å bli mye oppmerksomhet rundt denne utgivelsen, sier sakprosasjefen. Som legger til at mens vi er inne på dette med oppmerksomhet, så kommer vi ikke utenom den bebudede boken til assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Boken hans har fått tittelen «Kode rød», og har undertittelen «krig, håp og kjærlighet i pandemiens tid».

– Dette blir nok en litt annen bok en mange ser for seg, uttaler Nakstad – som litt hemmelighetsfullt beskriver boken som en reise i historien, gjennom verden – og gjennom noen milepæler og hendelser.

– Og så forsøker jeg også å peke litt inn i framtiden, legger han til, og avslører at det har gått med en del ferier på å få i land bokprosjektet.

Konger, gjestfrihet – og krig

Are Sende Osen har også bestrebet seg på å gi oss sitt blikk på noen historiske begivenheter. Det er ifølge Mide Solberg stor fortellerglede og en særegen teft som møter oss når vi leser hans «Kongerekka», en bok om alle kongene våre – og deres særegenheter.

Videre informeres det om bøker som «Sprudlende. 101 flasker med bobler» av Sara Døscher, «Flørt!» av psykolog Fanny Duckert og filosof Øyvind Kvalnes – og «Fenrikens førstegangstjeneste», signert Geir Aker.

Andre av forlaget bøker som kan sies å være boklige feiringer av gjenåpning og mer sosialt liv, er bøker som «Gjestfrihetens kraft» av Per Arne Dahl, og flere kokebøker – som den som bygger på kokekunsten til Ingrid Espelid Hovig: «Tradisjonen tro».

I høst melder også Ingar Sletten Kolloen seg med bind to av storverket «Under krigen», som har fått tittelen «Nå må vi tåle alt».

– Forfatterens mål er å formidle hvordan det virkelig var å leve under krigen, sier sakprosasjefen videre.

Wassmo og Staalesen

På den skjønnlitterære romanhimmelen er Herborg Wassmo aktuell. Om «Mitt menneske» har forfatteren uttalt til Dagbladet at den er et resultat av at hun ble utfordret av ektemannen til å skrive en kjærlighetsroman.

En annen veteran som melder seg denne høsten er Gunnar Staalesen. Når han slipper «2020 Post festum», er det snakk om en frittstående oppfølger til «bergenstrilogien».

Levi Henriksen, Cecilie Enger og Jan Ove Ekeberg melder seg også med skjønnlitterære nyheter, det gjør også Marlen Ferrer – som slipper «Livs Saga»: En bok som tar oss med til 1100-tallet.

Forlagssjef for norsk skjønnlitteratur, Kari Marstein, gleder seg også over at forfatter Jan Grue, som nylig fikk en strålende anmeldelse i New York Times (av ingen ringere enn filmstjernen Michael J. Fox) er klar med ny roman, titulert «Hvis jeg faller».

På spenningsfronten melder Anne Holt, Chris Tvedt og Helle Stensbak seg med nye bøker, og ifølge Marstein sørger førstnevnte for å gi Hanne Wilhelmsen «et durabelig comeback».

Gråfarget førjuls-Tøyen

Kritikerroste Ingvild H. Rishøi – kjent for sin novellekunst – melder seg denne høsten med sin første roman, en roman hun har kalt «Stargate». Fra forlagshold meldes det at vi her blir tatt med til et gråfarget førjuls-Tøyen, der hovedpersonen har en pappa med et sterkt forhold til puben Stargate.

På barnebokfronten merker vi oss Mariangela Di Fiores bok, kalt «Å ri på enhjørninger». Forfatteren forteller at boken åpner døren til et av de stedene vi frykter aller mest. Det handler nemlig om barn og sykdom i denne boken, som har fått illustrasjoner av Lisa Aisato.

Prisvinnende Alexander Kielland Krag følger i høst opp sin Instagram-roman med ny bok – som også den skal slippes på Instagram. Boken har tittelen «Litt redd, bare», og her handler det om å møte angsten for aller første gang.

Annonse
Annonse
Annonse