Illustrasjonsfoto.
Berit Roald / NTB

Bekymret over færre forfatterbesøk

Publisert: 29. januar 2021 kl 09.38
Oppdatert: 29. januar 2021 kl 09.45

Sammenlignet med januar i fjor, har oppdragsmengden for norske forfattere gått ned med femti prosent. Honorarutbetalingene er også halvert. I Oslo-området er nedgangen på seksti prosent, skriver Dagsavisen.

Ingvild Christine Herzog, daglig leder i Forfattersentrum, frykter at oppdragsgivere ikke lenger tør å invitere forfattere til arrangementer nå som alt er så usikkert. Hun formidler forfattere til opplesninger, bokbad, foredrag, kurs og skolebesøk over hele landet. For mange forfattere er slike oppdrag en større inntektskilde enn pengene de tjener på boksalg.

– Stadig flere forfattere melder seg nå for NAVs midlertidige støtteordning. De er nødt. Mange har strukket seg måned for måned. Nå er kassa helt tom. Da Forfattersentrum delte ut støttestipend på 5000 kroner like før jul, oppga forfatterne at de skulle bruke pengene de søkte om til husleie, briller, tannlege. For å greie seg. Jeg er redd mange gir opp, at de ikke lenger tør å være forfattere fordi de ikke har råd, sier Herzog.

Et problem med usikkerheten rundt koronasituasjonen og nedstengingstiltakene videre, er at oppdragsgivere ofte venter mye lenger med å booke inn forfatterne til arrangementer.

– Under forrige nedstengning, i mars-april i fjor, fikk mange forfattere dekket alle honorar selv om arrangementene ble avlyst. Nedgangen da var på rundt tretti prosent. Det er hardt nok for forfattere, som allerede tjener lite. Men den virkelig harde nedgangen kom utover høsten, da arrangørene var blitt skuddredde og ikke lenger turte å planlegge framover. Om de må avlyse mindre enn ti dager før arrangementer, må de betale honorar, og det er det mange arrangører som ikke har råd til. Per nå er det kun booket en tredel av arrangementene for februar sammenlignet med februar i fjor, sier Forfattersentrums leder Ingvild Christine Herzog.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb