– Min fascinasjon for fransk kulturhistorie og Villa Nellcote er nesten grenseløs. Og så er jeg en Rolling Stones fan. For Stones fans er Nellcote like hellig som Abbey Road, sier forfatteren av boka «The Curious Chronicles of Villa Nellcote», Geir Hørnes.
Foto
nellcotechronicles.com
«The Curious Chronicles of Villa Nellcote»

– For Stones-fans er Nellcote like hellig som Abbey Road

Publisert: 23. november 2021 kl 08.00
Oppdatert: 23. november 2021 kl 10.38

Geir Hørnes er født samme år som Rolling Stones-klassikeren «Exile On Main Street» ble gitt ut – og er nå aktuell med «The Curious Chronicles of Villa Nellcote». En bok som handler om Rolling Stones og det franske herskapshuset der platen ble innspilt.

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Min fascinasjon for fransk kulturhistorie og Villa Nellcote er nesten grenseløs. Og så er jeg en Rolling Stones-fan. For Stones-fans er Nellcote like hellig som Abbey Road.

– Prosjektet begynte som en historie om Rolling Stones' legendariske plateinnspilling på Villa Nellcote i 1971. Men etter hvert åpenbarte det seg en større historie som var umulig å ikke ville skrive.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– At den franske riviera - og Villa Nellcote spesifikt - ikke bare er et tilholdssted for de rike, privilegerte og eksentriske. Nellcote er også fellesnevneren som knytter en hel rekke historier fra vår moderne tid sammen: En av eierne deltar i prosjekteringen av Frihetsgudinnen. En annen overlever Titanic-katastrofen. En tredje jobber for det pan-europeiske samarbeidet lenge før EFTA og EF dannes. Og da har jeg jo ikke nevnt the Rolling Stones ennå.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Nellcote er omgitt av mystikk og spekulasjoner. Boka presenterer for første gang den ukjente historien om villaen, og hvordan Nellcotes «kjendisstatus» er et resultat av en hel rekke myter.

– På en faktabasert måte forsøker jeg å avlive ryktene om at den første eieren hoppet fra taket i et forsøk på selvmord. At villaen ble brukt som torturfasilitet av Gestapo. At noen til slutt jevnet stedet med jorda og asfalterte en parkeringsplass over for virkelig å bli kvitt syndepølen.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Å finne identiteten til de forskjellige eierne av villaen var et formidabelt puslespill på flere kontinenter. Det ble mange reiser og møter med fantastiske folk som etter hvert delte både dagbøker og private bilder - men ikke uten motstand.

– Stones-entouragen fra 1971 var faktisk den letteste gjengen å omgås. Når jeg først fant dem.

Hva vil du oppnå med boken?

Saken fortsetter under annonsen

– Selv om villaen er historiens gravitasjonspunkt, tar boka mal av seg til å være en allmennmenneskelig fortelling om eiernes unike liv. Hvem var de? Hvilke avtrykk har de satt i vår populær-kulturelle historie?

Foto
– For Stones fans er Nellcote like hellig som Abbey Road, sier forfatter av boka, Geir Hørnes. Foto: Heimlich

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper at folk blir litt reisesyke! Og om ikke det er mulig å reise til Frankrike akkurat nå, at boka tar leseren med på en reise dit likevel – gjerne inn i villaen.

– Kanskje noen til og med setter på mesterverket Stones spilte inn på Nellcote – «Exile on Main St». Det er aldri en bortkastet opplevelse.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg håper at den gamle jødiske kvinnen som sendte meg familiedagbøkene sine om Titanic-katastrofen og de kongelige gjestene på Nellcote under første verdenskrig leser boka min. Jeg håper hun tenker at jeg klarte å ivareta familiehistorien hennes, slik at den ikke blir glemt.

Annonse

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– «Tvillingens dagbok» av Agota Kristof. En grusom, men egentlig vakker historie om krigens effekt på mennesker. Genial og velbalansert.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Rockejournalist Robert Greenfield skriver alltid med nerve og en usminket tilstedeværelse. Sitater og beskrivelser mikses i et forrykende tempo som gjør bøkene hans veldig engasjerende. Inspirerende!

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At en kollektiv krise krever en kollektiv løsning.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Saken fortsetter under annonsen

 

Geir Hørnes (49)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Regissør
  • Utdannelse: Master of Philosophy in Screenwriting
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med: «The Curious Chronicles of Villa Nellcote»
  • Forlag: Litteraturdepartementet, Oslo
  • Antall sider: 400

Ledige stillinger – kulturjobb