Annonse
Sist gang en forfatterdebutant over 34 år vant Tarjei Vesaas' debutantpris var Zeshan Shakar i 2018. Da var han 35 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bare 19 av 50 debutanter unge nok til å vinne debutantprisen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

For å vinne Tarjei Vesaas’ debutantpris er man nødt til å være under 35 år. Det betyr at bare 19 av de 50 forfatterne som ga ut sin første bok i fjor er med i kampen om å vinne prisen. Resten er for gamle.

Ser man på alle debutantene de siste ti årene, har 241 av 446 – godt over halvparten – vært «for gamle» til å bli vurdert til prisen, skriver Klassekampen.

På 56 år er det kun gitt unntak fem ganger. Sist da Zeshan Shakar, den gang 35 år gammel, mottok den i 2018.

Tidligere vinner av Vesaas’ debutantpris, Hans Herbjørnsrud, mener kvalitet bør veie tyngre enn alder og mener at juryen best følger Vesaas’ intensjon ved å la litterær kvalitet være det sentrale kriteriet.

I prisens vedtekter står det blant annet at det «skal leggjast stor vekt på at debutanten er ung, helst under 35 år». Samtidig presiseres det at det er mulig å gå litt høyere opp i alder dersom dette blir for «bakvendt» – uten at det skal skape presedens.

Herbjørnsrud var 41 år gammel da han mottok debutantprisen for «Vitner» (1979). Da var aldersgrensen helt nede på 30 år, men ble oppjustert til 35 år i 2007. Han er klar på at juryen i større grad burde benytte seg av muligheten til å gjøre unntak fra alderskriteriet. Mange av våre store forfattere debuterte seint, påpeker han. Prisen kan også svekkes ved at så mange debutanter er utelukket for juryen, sier han.

Chris Tvedt er leder for Forfatterforeningens litterære råd, som innstiller vinner av prisen. Han mener det ikke finnes særlig handlingsrom i vedtektene til å finne kandidater blant forfattere over 35. fordi det tydelig står at det skal legges stor vekt på at debutanten er under 35 år. Gir det muligheter for å gi til eldre debutanter er det åpenbart en unntaksbestemmelse, legger han til.

Samtidig påpeker Tvedt at aldersdiskusjonen dukker opp i Rådet hvert år. Han innrømmer også at det er debutanter som ikke har blitt nominert utelukkende på grunn av alder.

– Ja, det sier vel seg selv når over halvparten av debutantene er eldre enn 35 år. Det har vært flere debutanter som noen av rådsmedlemmene har vært veldig begeistret for, men som ikke er blitt nominert på grunn av alderen.

På spørsmål om prisen ikke ville fått mer prestisje dersom alle kunne fått den svarer han at han ikke har tenkte i de banene i det hele tatt. Han påpeker også at det er mange priser som går til en begrenset krets av forfattere.

Annonse
Annonse
Annonse