Forlaget Transfer må betale prisen for at Eirik S. Røkkums oversettelse av T.S. Eliots «The Waste Land» distribueres til bibliotekene etter at Kulturrådet avslo å kjøpe den inn.
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Eirik S. Røkkums bok fikk avslag fra Kulturrådet: – Beslutningen var sjokkerende

Publisert: 11. november 2021 kl 09.50
Oppdatert: 11. november 2021 kl 10.14

Kulturrådet avslo å kjøpe inn Eirik S. Røkkums gjendiktning av T.S. Eliots «The Waste Land». Nå kan forlaget gå konkurs.

Denne uka fikk forfatter og gjendikter Eirik S. Røkkums beskjed om at gjendiktningen hans av T.S. Eliots «The Waste Land» (på norsk «Det øde landet») ble avslått av Kulturrådets innkjøpsordning. Det betyr at forlaget Transfer ikke får en krone for de 773 eksemplarene som distribueres til bibliotekene. Det skriver Klassekampen.

I tillegg må forlaget betale 80.000 kroner til gjendikteren fra egen lomme.

– Beslutningen var sjokkerende, sier Røkkum til avisa.

– For forlagets del er det vinn eller forsvinn, altså mest sannsynlig konkurs. Det må ikke skje. Det vil i så fall være et enormt tap for norsk litteratur, sier han.

Første gang forlaget opplever avslag

Cathrine Strøm står bak forlaget Transfer, som gir ut gjendiktninger, oversettelser og tekster om oversettelse. Dette er første gang hun opplever et avslag fra Kulturrådets innkjøpsordning.

Saken fortsetter under annonsen

Hun bekrefter at avgjørelsen får konsekvenser for forlaget.

– Vi må ta opp lån for å dekke utgiftene og må stoppe videre drift, sier Strøm, som også er redd for at færre forlag nå våger å satse på «modige, nytenkende gjendiktninger og andre tilsvarende utgivelser»..

Hun mener vedtaket i Kulturrådet er oppsiktsvekkende.

– Det gir lite mening for folk at en bok som får såpass god mottakelse og har såpass stor allmenn interesse, ikke anerkjennes nok til at den kjøpes inn, sier hun til Klassekampen.

Kritiserte boka – mener likevel den burde blitt kjøpt inn

Det har også vært motstand i anmeldelsene som har kommet i aviser og andre publikasjoner. Den mest kritiske lesningen ifølge Klassekampen var på Vagant.no, signert Gisle Selnes, som er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Men til tross for at Selnes fant en del å sette fingeren på, ga han utgivelsen «terningkast sju» og poengterte at den utvilsomt burde bli kjøpt inn av Kulturrådet.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg nevnte det blant annet fordi jeg ikke ville at min kritikk skulle bli brukt som et argument for ikke å kjøpe inn boka, sier Selnes.

Han synes det er trist å tenke på at et lite forlag straffes på denne måten. Etter hans syn har de gjort offentligheten en stor tjeneste med denne utgivelsen.

Ledige stillinger – kulturjobb