Annonse
FIN PRISHEDER: Audhild Solberg kan ta med seg Bokslukerprisen hjem. 125 000 elever på mellomtrinnet har stemt fram grøsseren hennes, «Harpa». Foto: Vibeke Røgler / Foreningen! les

Audhild Solbergs grøsser fikk Bokslukerprisen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det er ikke første gang grøsseren begeistrer. 10 000 barn stemte nemlig «Harpa» fram som vinner av ARKs barnebokpris i 2019, en pris Solberg også vant i 2014 – da med «Kampen mot Superbitchene».

Audhild Solberg har vunnet fine priser for bøkene sine, og på verdens bokdag kan hun ta med seg Bokslukerprisen hjem. Foto: AKAM1K3

Den unge juryen skriver om årets vinner at de liker at det handler om noe mystisk.

«Det er skummelt på en bra måte, spennende og aldri kjedelig. Vi kjenner at det kribler i magen! At boka er delt inn i korte kapitler, er også med på å gjøre boka lettere å lese, og sidene bare fyker av gårde».

Det er en veldig fornøyd prisvinner som tar seg tid til en liten prat med NTB:

«Harpa» har virkelig skutt blink! Dette er jo din andre store pris for denne boken. Hva tror du det er med denne barnegrøsseren som har truffet så godt?

– Den er jo spennende, da! Og litt mystisk og skummel, noe mange barn liker godt.

Dette er en stor pris der veldig mange barn har vært med på å stemme, gjør dette med barnas medvirkning prishederen ekstra gjev?

– Ja, absolutt! At det er barna selv som har stemt fram boka, gjør prisen ekstra spesiell.

Hva tenker du må til for å trekke unge lesere til bøkene?

– Jeg skriver for min indre tolvåring, som jeg fortsatt har nær kontakt med, og det tror jeg er noe av hemmeligheten. Jeg vet hva jeg likte – og fortsatt liker – å lese om, og stoler på at barn i dag liker mye av det samme.

Er det slik at barn har godt av litt skumle bøker, tenker du, og i så fall hvorfor?

– Jeg tenker først og fremst at kombinasjonen frykt og spenning aldri går av moten. Den følelsen du får når du bare MÅ lese videre, selv om hårene reiser seg i nakken, er ubetalelig!

I det hele tatt ser det ut til at vi mennesker liker en dose grøss og gru i litteraturen, men hva tror du er viktig for en forfatter å tenke på når en skummel historie skal fortelles til unge lesere?

– Historien kan godt være blodig og fryktelig skummel, så lenge den har en lykkelig slutt – eller i hvert fall en rettferdig en. Jeg liker ikke å ta håpet fra unge lesere. De skal kunne stole på at de slemme får en form for straff.

Stephen King har uttalt at man som grøsserforfatter tjener på å være litt engstelig av natur, slik at man kan formidle redselen videre. Er du enig?

– Ja! Jeg er så mørkredd at det er helt latterlig. Men nettopp derfor vet jeg hvor skummelt det er for vennegjengen i «Harpa» å være i en mørk skog midt på natten – og kan skildre det slik at leserne føler på den samme redselen.

Du er ofte på skole-turné med bøkene dine. Hvilket spørsmål får du oftest?

– Haha, det er: «Er du i slekt med Erna Solberg?» Og det er jeg faktisk, langt uti der et sted. De fleste barn måper når de får svaret.

Hva er det neste prosjektet ut for deg, og hvordan har pandemien påvirket forfatterlivet ditt?

– Jeg har faktisk tatt en lærerutdanning under pandemien – ikke tidenes timing, akkurat! – så jeg har skrevet lite. Mitt neste bokprosjekt er derfor litt i det blå, men det blir nok en dose spenning og mystikk i det også.

Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på mellomtrinnet i regi av Foreningen! les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og løfte fram gode norske bøker for aldersgruppen 10–12 år. Bokslukerprisen er støttet av Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet.

Fakta om Audhild Solberg

* Audhild Solberg er utdannet litteraturviter og har jobbet i forlagsbransjen i mange år.

* Hun debuterte med «Kampen mot superbitchene», som ble en stor suksess og vant ARKs barnebokpris i 2014.

* Boken er solgt til Tyskland, Frankrike, Sverige, Danmark, Nederland, Tsjekkia og Ukraina.

* Serien om superbitchene teller nå fire bøker.

* Høsten 2019 kom grøsseren «Harpa», som vant ARKs barnebokpris. Nå har den også gått hele veien fram og vunnet Bokslukerprisen 2021.

 

Annonse
Annonse
Annonse