Annonse
Forfatter Maria Kjos Fonn slapp i høst «Heroin Chic» – en roman om et sosialt fall som ikke har noen klar årsak. Foto: Vidar Ruud / NTB

Aschehoug priset Kjos Fonn og Ulstein

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Maria Kjos Fonn får Mads Wiel Nygaards legat – mens Silje O. Ulstein får årets debutantpris fra forlaget Aschehoug.

– Hun har blitt et viktig talerør for sin generasjon – og skriver slående godt, rått og direkte om sykdom, rus, overgrep og utenforskap, sier forlegger Mads Nygaard. Han sikter til Maria Kjos Fonn som har fått Mads Wiel Nygaards legat av året.

– Jeg er utrolig glad for dette legatet, sier forfatteren selv – og legger til: – Det er en stor anerkjennelse, ikke bare for hva jeg har skrevet hittil, men også en tro på hva jeg kan få til videre. Pengene vil også frigjøre tid til å skrive mer. Jeg er takknemlig, og føler et mildt forventningspress.

Maria Kjos Fonn debuterte med novellesamlingen «Dette har jeg aldri fortalt til noen» i 2014. Siden har hun sluppet de kritikerroste romanene «Kinderwhore» (2018) og «Heroin Chic» (2020).

Også Aschehoug-forfatteren Silje O. Ulstein ble priset av forlaget, henholdsvis for debutkrimmen «Krypdyrmemoarer» (2020).

– Årets debutantpris går til en mørk, sanselig og til tider svært ubehagelig roman som kombinerer den psykologiske thrilleren med politiromanen, sier forlegger Mads Nygaard.

– Det betyr selvfølgelig veldig mye å få en slik pris. Den er allerede kommet opp over skrivebordet, og skal få henge der som en påminnelse om at kloke mennesker mener at jeg har tenkt godt før, og har tro på at jeg vil tenke godt igjen. Det er enormt oppmuntrende, sier debutantprisvinneren.

 

 

Annonse
Annonse
Annonse