Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Advarer mot for lettleste barnebøker

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I en fersk rapport fra Sverige advarer den svenske lektoren og forskeren Katarina Rejman mot for lettleste barnebøker. Da hun tok en gjennomgang av svenske barnebøker fant hun mange former for forenklinger, korte fortellinger, få sider, enkelt språk, banale konflikter, forutsigbar handling og stereotypiske karakterer.

I rapporten står det at antall utgivelser av lettlestbøker i Sverige har doblet seg på ti år. Rejman som forsker på språkdidaktikk ved Stockholms universitetet, har skrevet en artikkel hvor hun presenterer funnene og mener at det ensidige fokuset på leseforståelse risikerer å motvirke barns estetiske leseopplevelse, og i verste fall hindrer leseutvikling.

Kristin Ørjasæter, direktør og forskningsleder ved Norsk barnebokinstitutt er enig med Rejman, og tror de svenske funnene kan overføres til norske barnebøker for nybegynnerlesere.

Ørjasæter går også ut mot bokorm-idealet og sier det ikke bør handle om å få barn og unge til å lese så mange bøker som mulig, men heller våge å gi barn og unge komplekse litterære opplevelser.

– Det er mange unge som ikke er interessert i litteratur, og det er mye som konkurrerer om oppmerksomheten deres. Det er bedre å gi dem én bok som treffer, enn 20 de ikke opplever som relevante, sier hun til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse