Bok

Folk strømmet til bokantikvariatene for å kjøpe brukte bøker i 2020, men leste de dem?

2020 var et godt år for bokantikvariatene

Publisert Sist oppdatert

Som følge av koronapandemien har flere folk fått tid til å lese de bøkene de alltid skulle ha lest. De som er glad i bøker fikk enda bedre tid, tror Eivind Bergmann hos Adamstuen Antikvariat i Oslo.

Han sier til Aftenposten at de i fjor trolig hadde en økning på 25 prosent. Årsaken er flere solgte bøker.

Det er likevel ikke gitt at det betyr at de blir lest. I Bergen har Efraim Kanestrøm, driver av bokantikvariatet Bokgarasjen, registrert at flere og flere kjøper bøker bare for å ha de til pynt i hyllene.

Bookbarn Internationals daglige leder, Nick Bates, sier til BBC at folk med hjemmekontor kjøper bøker for å skape en bedre bakgrunn når de har digitale møter.

Dette har også Kanestrøm sett, som i tillegg til å drive Bokgarasjen er salgssjef i energiselskapet Corvus Energy. I starten var bakgrunnen preget av hvite vegger, mens det nå er flere og flere bokhyller med bøker å skimte, sier han.

Kanestrøm tror derfor korona og hjemmekontor har hatt betydning for salget. Det gjelder ikke bare at det har frigjort tid, men også at bøker gjør seg som bakgrunn på skjermen. I tillegg til å se bra ut, viser det at her bor det en person som har andre referanser enn bare sosiale medier, mener han.

Men uansett motivet for kjøpet: Mange av landets bokantikvariater har hatt et godt år. Det bekreftes også av Wangsmo Antikvariat i Trondheim.

– Jeg har ikke helt avsluttet årsregnskapet for i fjor, men det blir veldig bra. Det har vært en klar økning sammenlignet med 2019. Spesielt sommeren, med bare nordmenn i gatene, bidro til det, forteller daglig leder Harald Brovold.

Efraim Kanestrøm synes derimot ikke det er trist å selge bøker som bare blir brukt til dekor:

– Jeg synes at det er bra at folk kjøper bøker og bringer dem inn i sitt liv. Jo flere bøker som er tilgjengelig, desto større sjanse er det for at de blir åpnet og kanskje også lest.

Powered by Labrador CMS