Eystein Hanssen leder det to år gamle Forfatterforbundet.

Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Forfatterforbundet

Vil smøre stipender tynnere utover

Publisert: 9. september 2020 kl 09.29
Oppdatert: 24. november 2021 kl 03.06

Det skriver Klassekampen. Den siste tiden har avisa skrevet om at få forfattere for mesteparten av stipendpotten når Forfatterforeningen (DnF) deler ut arbeidsstipend.

En gjennomgang av arbeidsstipendene delt ut siden 2000 viste at en firedel av potten gikk til 30 forfattere.

Skjermdump

Nå skriver leder Eystein Hanssen i Forfatterforbundet på Twitter at forbundet ønsker å trå til med en «annerledes» ordning:

«En rekke forfattere i Norge har siden 2000 hatt over 15 år med arbeidsstipend, enkelte 19–20 år. De fleste er også menn og medlemmer av DnF. Forfatterforbundet jobber i disse dager med sin stipendordning. Jeg kan love at den blir annerledes,» er beskjeden fra Hanssen via Twitter.

LES OGSÅ | Full krig mellom Forfatterforbundet og Forfatterforeningen

Til Klassekampen sier Hanssen at Forfatterforbundet jobber med fordelingen av stipend nå, og at det i hovedsak vil bli delt ut stipend over kortere perioder – opp mot seks måneder. Stipendpotten er på rundt seks millioner kroner. Hanssen håper at Forfatterforbundet kan begynne å ta imot søknader rett over nyttår, og mener tildelingen bør kunne gå til alle sjangre.

Saken fortsetter under annonsen

LES OGSÅ | – Blikket kan heves

Når Forfatterforeningen (DnF) deler ut stipend skjer det via foreningens eget litterære råd som leser det aller meste av ny, norsk skjønnlitteratur. Slik vil ikke Forfatterforbundet ha det. Hanssen understreker overfor Klassekampen at Forfatterforbundets komité først og fremst skal vurdere søknader og prioritere søknadene som gir størst sannsynlighet for at det blir produsert ny norsk litteratur.

Ledige stillinger – kulturjobb