Annonse
Den siste i rekken profilerte forfattere som ber om at det nå blir en løsning som sikrer at lydbøker kan få innpass i alle strømmetjenesten, er Maja Lunde. Foto: Vidar Ruud / NTB

Vil ha Raja på banen for å løse bokstrid

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Forhandlingene mellom forfattere og forlag om hvordan kompensasjonen for bøker som kan høres i strømmetjenesten skal være, har kjørt seg fast. Forhandlingene har pågått i seks år.

Den siste i rekken profilerte forfattere som ber om at det nå blir en løsning som sikrer at lydbøker kan få innpass i alle strømmetjenesten, er Maja Lunde.

– Strømming av bøker er blitt en stor og viktig del av bokbransjen, og det er klart at vi må sikre forfatterne både i dagens situasjon og i tiden som kommer. Vi er på overtid, sier Lunde til VG.

Situasjonen i dag er at Cappelen Damm-forfattere stort sett bare er tilgjengelige på Storytel, mens Aschehoug- og Gyldendal-forfattere er på Fabel som disse to forlagene eier.

Forfatterforeningen har forandret mening og mener nå at forfattere flest ikke er tjent med at de bestselgere forfatterne kan bli tilgjengelig i alle strømmtjenestene.

Forleggerforeningens administrerende direktør Heidi Austlid sier til VG at de vil be kulturminister Abid Raja om å komme på banen.

– Jeg ønsker at Kulturministeren setter ned et ekspertpanel som består av alt fra samfunnsøkonomer, eksperter på konkurranserett, folk med god teknologiinnsikt - og ikke minst de som har god litteratur- og kulturkompetanse – som kan gi gode råd til hva politikken skal løse fremover. Vi ønsker jo ryddige og ordentlige forhold i bransjen, sier Austlid som startet i jobben som direktør for Forleggerforeningen for bare seks uker siden.

Statssekretær Gunhild Berge Stang i Kulturdepartementet sier det er aktørene i bokbransjen som må komme frem til løsninger i fellesskap.

Men hun understreker at Kulturdepartementet vil vurdere seriøst et forslag om å nedsette utvalg dersom de får en formell henvendelse fra bransjen om det.

Annonse
Annonse
Annonse