Annonse
Her signerer Vazelina Bilopphøggers-karene tegneserieboken viet dem – med åttitallsseriene som i nykolorert versjon topper Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Foto: Toppspinn Forlag
Her signerer Vazelina Bilopphøggers-karene tegneserieboken viet dem – med åttitallsseriene som i nykolorert versjon topper Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Foto: Toppspinn Forlag  

Vazelina-tegneserie på boktoppen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– Det er en mye større sensasjon enn om vi må flytte en konsert, sier Eldar Vågan.

Humorrockveteranen sier til NTB at han tror det knapt skjer at tegneserier inntar førsteplassen på listen som Bokhandlerforeningen sammenstiller.

Utgivelsen med disse herrene i tegneserieversjon danket ut både Lucinda Riley og Linda Boström Knausgård. Foto: Toppspinn Forlag
Utgivelsen med disse herrene i tegneserieversjon danket ut både Lucinda Riley og Linda Boström Knausgård. Foto: Toppspinn Forlag  

Der har boken, som blant annet byr på historier som «Høggsommer» – der Vazelina møter verdens eneste ferskvannshai i Mjøsa – har danket ut titler av kvinnelesermagneten Lucinda Riley så vel som Knausgårds ekskone.

Overveldet

– Det må være kvalitet for å klare å toppe en slik bokliste, tror Eldar Vågan, som var involvert på nært hold da tegneseriene først utkom på 1980-tallet, skapt av Tommy Sydsæter og Dag E. Kolstad.

Så fikk da serietegneren Sydsæter Kulturdepartementets tegneseriepris i 1984 for Vazelina-albumet «Eventyr om Eksospott». Han tegnet også «Fem fyrer med ved»-coveret til bandet. Sydsæter har i anledning førsteplassen gitt til beste følgende reaksjon:

– Tenk at jeg skulle få oppleve dette før jeg gikk til de evige tusjmarker.

– Det er oppsiktsvekkende og gøy og virkelig stort, utdyper Sture Krey Skjæret i Toppspinn Forlag.

– Det tilhører sjeldenheten at en tegneseriebok er Norges mest solgte bok, men det er altså realiteten nå. Fra vårt ståsted, så til gagns fortjent, og der den hører hjemme, sier han.

Nykolorerte

Utgivelsen består av fem-seks historier satt sammen i bok med stive permer, samt redaksjonelt stoff om både Vazelina Bilopphøggers og møtet deres med tegneserieskaperne.

– Vi har nykolorert stripene, så dette er blitt et nytt samlerobjekt, sier Krey Skjæret til NTB.

Han driver forlaget sammen med Dag Kolstad, som var den som i sin tid kom på ideen om at Vazelina var «det perfekte tegneserieband». Forlaget ble etablert for å se på andre eldre serier, og så kom meldingen om at Vazelina kastet inn årene. Da kom tegneserieboken med på lasset.

– Vi har vært til stede på konsertene, og salget har gått formidabelt. Noen steder har gutta signert også.

Nå trykkes «Vazelina Bilopphøggers», som ble sluppet 14. februar, opp i nytt forlag – og er dermed oppe i 9.000 eksemplarer med sine 160 sider viet serier som «Eventyret om Eksospott», «Den hodeløse mopedist», Batman-parodien «Høggmæn» og Star Wars-parodien «Star Cars».

Vi og Fantomet

Kanskje blir det mer, for forlaget hinter nå om at det nok ikke er unaturlig å tenke en oppfølger etter den gode mottagelsen av tegneserieboken.

Eldar Vågan lurte på om ikke bandmedlemmene burde gjøres «litt feitere i trynet og mer sæggete» for å gjenspeile dagens harde realiteter, men det var ikke aktuelt, fikk han beskjed om.

– Tegneseriefigurer skal være uforanderlige. Både vi – og Fantomet! sier Eldar Vågan.

Nå lever Vazelina Bilopphøggers i spenning siden Bryan Adams-konserten tirsdag i Oslo Spektrum ble avlyst på grunn av koronasmittefaren. Deres to utsolgte konserter 20. og 21. mars er neste store konserter ut der.

– Klart vi tenker på dette, vi som har dette å stå på scenen som arbeid, sier Vågan til NTB – og understreker at det i så fall er snakk om å flytte konsertene til senere:

– Vazelina har aldri avlyst en konsert! poengterer han.

 

Annonse
Annonse
Annonse