Annonse
Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg under åpningen av den internasjonale bokmessen i Frankfurt i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Underskudd for bokbransjens Frankfurt-messe

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Bokbransjens storstilte satsing på Norge som hovedland under bokmessa i Frankfurt endte med underskudd. Stiftelsen Norla har tapt all egenkapital og er satt på sparebluss, skriver Klassekampen.

Storsatsingen, der staten gikk inn med 30 millioner og totalbudsjettet var på 52 millioner kroner, lagde stor blest om norsk litteratur i Tyskland. Resultatet ble også at antall norske utgivelser økte kraftig.

Underskuddet kommer imidlertid ikke som følge av dyr markedsføring, reiser og representasjon. Ifølge direktør Margit Walsø i Norla skyldes sprekken at en hovedsponsor trakk seg.

– Vi hadde en avtale med denne sponsoren som tilsvarte 1,5 millioner kroner. Da de overraskende trakk seg, var det for seint for oss å finne nye sponsorer, sier Walsø til avisen.

Norla-direktør, Margit Walsø. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Underskuddet har ført til at Norlas egenkapital ble tapt ved årsskiftet. Det fremkommer av budsjettsøknaden for 2021 som er sendt til Kulturdepartementet.

Den svake kronekursen, og tilsvarende høy eurokurs, førte også til en økt kostnad på nesten 1 millioner kroner. En halv million er blitt dekket inn ved å ta oppsparte midler fra Norlas egenkapital. Det skal også kuttes i driftsbudsjettet, for å komme i balanse. Reiseaktiviteter og interne prosjekter er blant postene som kuttes.

 

Annonse
Annonse
Annonse