Annonse
Forlagssjef Jonas Forsang (t.v.) i Strawberry sammen med Petter Stordalen ved en tidligere anledning. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Stordalen forlater bokavtalen – fritt fram for billige bestselgere

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det melder Klassekampen.

Petter Stordalens forlagshus Strawberry melder alle sine forlag ut av Forleggerforeningen. Beslutningen kom etter en lang prosess som sprang ut fra at Bastion ble en del av Strawberry-huset før jul i fjor.

Alle forlag i et konsern må være medlem av Forleggerforeningen hvis et av dem er det. Når Strawberry nå er utmeldt, er de ikke lenger forpliktet til å forholde seg til den frivillige bokavtalen.

De vil heller ikke være bundet av normalkontraktene som blant annet regulerer forfatteres royalty.

Bokavtalen er forhandlet frem mellom forleggere og bokhandlere og har som formål å blant annet regulere tilbudspris på nye bøker – den såkalte fastprisordningen.

Dermed kan bestselgerforlaget Bastion fortsatt selge nye bøker billigere enn sine konkurrenter.

Strawberry-forlegger Jonas Forsang sier til Klassekampen at Bastion ikke vil følge fastprisordningen fordi de har en annen forretningsmodell og litterær profil enn tradisjonelle forlag. Han mener derfor også at Bastions bestselger-utgivelser ikke vil konkurrere med norsk litteratur.

Det er sjefredaktør Kari Marstein for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal fullstendig uenig i.

– Fastprisordningen er en viktig del av bransjebyggverket. Når Strawberry nå signaliserer at ikke alle forlagene deres vil følge denne, blir de gratispassasjerer på et tog vi andre trekker, sier Marstein til Klassekampen og understreker at forlag kan «profittere voldsomt» ved å operere med fripris i et fastprismarked.

Annonse
Annonse
Annonse