Annonse
Salg og strømming av lydbøker har økt mest. Foto: Unsplash

Sterk digital vekst for bøker

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Tall fra Forleggerforeningens for første halvår viser en økning i boksalget på 5,5 prosent sammenliknet med første halvår i 2019. Det skyldes først og fremst den økte strømmingen av lydbøker. Det er en nedgang på 3,9 prosent i salget på bøker som er innbundet og 5,8 prosent for pocketbøker.

Inntektene fra strømmetjenestene økte med 50,9 prosent, fra 77 millioner til 116 millioner kroner.

Kristenn Einarsson, direktør i Forleggerforeningen, sier koronakrisen har rammet de fysiske bøkene, men styrket de digitale formatene.

– Ved utgangen av februar var det fysiske boksalget cirka 13 prosent over fjoråret. Deretter fikk vi nedstengningsfase, hvor flyplassbokhandlerne fortsatt ikke har kommet i gang igjen. Dette tatt i betraktning er jeg positivt overrasket over salget av papirbøker hittil i år, sier Einarsson til Klassekampen.

De to største strømmetjenestene, Fabel og Storytel, rapporterer at det første halvår i 2020 ble lyttet til i overkant av 3 millioner lydbøker. Det er en økning på 31,1 prosent i forhold til fjoråret.

Heidi Marie Kriznik, leder for Den norske Forfatterforening, er fornøyd med at flere forfattere tjener gode penger på lydbok-strømming, men bekymret for bredden i norsk litteratur, for i strømmetjenestene er det først og fremst krim og underholdning det lyttes til.

Annonse
Annonse
Annonse