Bok

Peder Kjøs slipper bok om å være alene, midt i coronakrisen.

Slipper bok om å være alene

Skjebnens veier er uransakelige: Slippet av psykolog Peder Kjøs nye bok «Alene» havnet midt i koronakarantenetider og isolasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Hvordan det er å slippe en bok om dette temaet i dagens situasjon?

– Det føles rart! medgir Kjøs fra sin leilighet der sønnen fikk være fotograf for NTB. Derfra må han kjøre sin boklansering – mens forlaget Vigmostad & Bjørke, som «Alene» utkommer på, drives fra hjemmekontor rundt om.

Hans nye bok handler mye om å være alene og ensom – noe som er det verste han selv kan forestille seg for egen del.

– Hva kan være verre enn å være ufrivillig alene, ikke ha noen rundt seg som betyr noe for deg, ikke bety noe for noen, å være isolert? sier Kjøs og konstaterer i boken at «ensomhet en tilstand som går hardt ut over livskvaliteten til svært mange».

Fint å se

Dermed handler boken også om fellesskap og behovet vårt for å holde sammen, flokkdyr som vi er, forklarer kjendispsykologen.

– Jeg synes det er fint å se hvordan de aller fleste av oss søker sammen og prioriterer kollektivet nå, i stedet for at samfunnet rakner og faller fra hverandre, konstaterer han.

– Det verste som kunne ha skjedd var at vi ble redde for hverandre, som i en slik zombieapokalypse som jeg skriver om i boken min, men det er ikke det som skjer! Vi holder kontakten så godt vi kan, om enn på elektroniske kanaler og med smittesikker avstand.

Ikke lett

Peder Kjøs har i sine seneste bøker tatt for seg både vårt behov for berøring, og om hvordan opprettholde et godt og velfungerende liv etter å ha kommet seg gjennom en krise.

Nå er han flittig brukt intervjuobjekt i forbindelse med koronapandemiens effekt på oss.

På spørsmål om hvordan han tror nordmenn vil takle det å holde seg hjemme i ukevis, enten det er i frivillig eller pålagt karantene, svarer han:

– Det blir ikke så lett. Vi er vant til å bevege oss fritt, og ikke minst til å bestemme selv. Vi har ikke trengt å lære oss så mye lydighet, siden vi lever så trygt det meste av tiden.

Husk på å ringe

Samtidig mener Kjøs vi har det han kaller en høy grad av tillit til myndighetene og mediene, høyere enn i de fleste andre land, og med god grunn.

– Derfor innretter vi oss etter råd og forordninger – vi vet jo at de er godt begrunnet, selv om vi også beholder vår kritiske sans. Men å være atskilt fra andre er en belastning for alle, og særlig for dem som er utsatt fra før, sier Kjøs – som har følgende oppfordring:

– Vi må prøve å huske å ringe eller sende meldinger til de vi vet trenger det litt ekstra akkurat nå.

Powered by Labrador CMS