Bok

Egil Aslak Hagerup fotografert da han slapp bok om hvordan vi kan klare oss i krisetider – en bok mange er interessert i akkurat nå.

Slapp beredskapsbok i fjor – ligger på boktoppen nå

Nei, du trenger ikke være dommedagsprofet selv om du er forberedt på å takle en krise, uttalte Egil Aslak Hagerup i oktober i fjor. Da slapp han boken «I tilfelle dommedag».

Publisert Sist oppdatert

– Først av alt synes jeg det er flott at den lastes ned hjemmefra som ebok. Å holde seg hjemme er det beste man kan gjøre akkurat nå, sier forfatteren til NTB om at boken nå er svært etterspurt. Lørdag skrev VG at beredskapsboken hans var den mest solgte på såkalt «Klikk og hent» hos bokhandlerkjeden Norli. Siden har den vært en gjenganger på Adlibris boktopp.

Bokens historie går tilbake til litt over et år siden. Da fikk Hagerup, i likhet med alle oss andre, en brosjyre fra norske myndigheter der det sto: «Du er en del av Norges beredskap». Her ble alle bedt om å ha det de trenger i hjemmet for å håndtere å være uten strøm, vann og internett i 72 timer. En lang sjekkliste fulgte også med.

Først av alt synes jeg det er flott at den lastes ned hjemmefra som ebok.

– Jeg innså at familien ikke var i nærheten av å ha det som ble anbefalt, sier trønderen – som i arbeidet med å finne ut av alt dette ble rene eksperten på området. Og da kunne han like godt skrive bok, fant han ut.

– Da jeg skrev «I tilfelle dommedag» så jeg jo at det de sa var den største trusselen var nettopp pandemi. Sånn sett ble jeg kanskje ikke så overrasket som en del ble, men heldigvis er vi også nå langt unna noen reell «dommedag». Det kommer nok til å bli ekstremt tøft i en periode framover, men vi skal komme oss gjennom dette sammen, sier forfatteren til NTB.

– Variert mat

Boka gir mange råd til hvordan man kan klare seg i krisetid, blant annet bys vi på mange praktiske tips i mat og drikke-veien.

– For eksempel er det viktig å ikke kjøpe mer matvarer enn du trenger, men samtidig handle nok til at du kan slippe å dra i butikken dersom du blir syk i for eksempel en uke. Da er det også viktig med variert mat, så kjøp heller litt mer av det du vanligvis handler, og lag en konkret plan for hvordan du kan tilberede mat enkelt dersom du eller noen i husstanden skulle bli syk. Forsøk også å innføre konkrete rutiner gjennom dagen, slik at du har noe å glede deg til, og finn aktiviteter som føles trivelige og meningsfulle, sier forfatteren videre.

Det er viktig å ikke kjøpe mer matvarer enn du trenger.

Han råder folk som bor alene til å handle inn nok mat til å slippe å dra i butikken dersom de blir dårlig i for eksempel en uke.

– Men da vil det være lurt å ha mat som er enkel å tilberede, og som du liker å spise til vanlig. Det er ingen grunn til å spise hermetikk bare fordi vi er i en krise – tvert imot er det å lurt å beholde et normalt kosthold, og heller ha litt ekstra av de matvarene. Det hjelper til å normalisere hverdagen, og det trenger både store og små i slike situasjoner, fortsetter han.

Optimist

Selv har han og familien et skap de kaller «beredskapet» hjemme. Der har de tingene norske myndigheter ber oss om å ha, som litt ekstra vann og primus. Nå har de hentet fram Antibac, samt frosset ned porsjonspakker med gode middager.

– Så er det bare å varme opp dersom en av oss skulle bli syk og må ta vare på både partner og småunger, sier han.

– For en person som har vært forberedt på krise. Hva tenkte du da koronaviruset nærmet seg Norge, Hagerup?

– Personlig skulle jeg gjerne sett at strengere tiltak ble iverksatt tidligere, men nå sitter jo ikke jeg på verken ekspertisen eller all informasjonen som helsemyndighetene må ta høyde for. Særlig er jo oppfordringen om isolasjon ekstra krevende for barn i eksempelvis voldelige hjem, så det er jo krevende å gi generelle råd til en hel befolkning.

– Men jeg har inntrykk av at vi ligger godt an sammenlignet med mange andre nasjoner, sier forfatteren – som svarer slik på om han er optimist eller pessimist akkurat nå:

– Jeg er nok av natur ekstremt optimistisk, men jeg forholder meg jo til fakta, og de viser jo at ting ligger an til å bli mye verre før de blir bra igjen. Men som Winston Churchill sa: «I am an optimist – it does not seem much use being anything else.»

Powered by Labrador CMS