Annonse
Foto: Isak Martinsson
Derfor roman
Sarah Smith Ogunbona

Skriver om å bli del av et 'vi'

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hva handler romanen om?

– Det kommer nok an på hvem du spør. Noen vil si at den handler om et individs strev med å passe inn. Noen vil si at den handler om samfunnets manglende evne til å fungere for individer som ikke tilhører majoriteten. Noen ville kanskje si den handler om strømpebukser, hår og leppestift. Men den handler i hvert fall om tilhørighet, om flyvertinnen Hazels arbeid med å skrive frem og bli en del av et 'vi', både i familien og på arbeidsplassen.

Forlaget Okotober

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Romanen var nok aldri en idé, men en stemme jeg ikke ble kvitt. Den dukket opp når jeg tenkte på flyvertinner. Den dukket opp når jeg tenkte på mødre. Den dukket opp når jeg tenkte på rasisme. Men jeg forsto ikke alltid hva den sa, for den var liksom ikke min. Den viste seg etterhvert å være Hazels.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– Heller enn å formidle ville jeg skrive en roman der den som leser kan være medskapende. Der den som leser kan legge til det jeg som forfatter har skrelt bort, som Hazels vurderinger av, og følelser for situasjonene hun befinner seg i. En roman som ikke er didaktisk eller moraliserende, men fortellende, som forteller om en ung kvinnes liv, en kvinne man kan sympatisere med og bli frustrert over på en gang.

Når begynte du å skrive på romanen?

– I 2016. Jeg tok en pause mesteparten av 2017, så begynte jeg igjen i 2018.

Når og hvor skriver du?

– De beste formuleringene kommer til meg når jeg går morgentur med hunden min, så bruker jeg resten av dagen på å prøve å gjenskape dem. Det kan være hvor som helst, men det blir stort sett noe sted hjemme.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Utover at jeg tenker best når jeg går, er jeg generelt lite bevisst på min egen skriveprosess.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

– Umulig å si, jeg har aldri telt. Noen år leser jeg mange bøker, men leser dem ikke nødvendigvis ferdig. Andre år kan jeg vende tilbake til den samme boken så mange ganger at jeg ikke får tid til å lese stort annet. Men jeg leser nok mest skandinavisk samtidslitteratur, uten at jeg verdsetter den høyere enn noen annen litteratur.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Nei. Jeg håper bare boken finner lesere som setter pris på den. Ikke nødvendigvis fordi de synes den er fantastisk, men fordi den rører ved noe de synes er interessant.

Er det en bok du vil anbefale KulturPlots lesere?

– Definitivt og uten tvil Donia Salehs debutroman «Ya Leila», som nettopp utkom på Albert Bonniers forlag.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Så mange, men blant annet Toni Morrison.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok - Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Annonse
Annonse
Annonse